U trendu

Državni sekretar MUP-a: U Ribnikaru pojačano prisustvo policije za povratak na nastavu

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Stevandić izjavio je da će prisustvo policije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, biti pojačano od ponedeljka kada ponovo počinje nastava koja je obustavljena nakon što su u toj ustanovi ubijeni devet učenika i radnik obezbeđenja.

Stevandić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će po smeni biti angažovano šest policajaca, odnosno po dva policajca opšte nadležnosti, kao i po dva službenika saobraćajne i kriminalističke policije.

Dodao je da će u svakoj smeni biti angažovane i starešine koje će svakodnevno obavljati kontrolu i više puta tokom dana obilaziti školu i policajce.

„Njihov zadatak, generalno svih školskih policajaca, je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i da pored preduzimanja mera na bezbednosnoj zaštiti učenika i škola, svoju pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji“, rekao je Stevandić.

Govoreći o lažnim prijavama o postavljenim bombama u školama i fakultetima, državni sekretar je kazao da je tokom prošle nedelje bilo prijava u 337 škola i 16 drugih objekata.

Stevandić je naveo da je u toku operativni rad na otkrivanju onih koji su upućivali te lažne prijave, ali dodao da je za to potrebno vreme, jer su one došle sa telefona i mejl adresa iz inostranstva.

„U proteklih godinu danana, u 154 slučaja imali smo više desetina hiljada takvih lažnih dojava. Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, protiv tri su podignute krivične prijave, a za jednim je raspisana potraga“, rekao je on i dodao da su četiri dojave uputili maloletnici, odnosno deca do 14 godina koja nisu krivično odgovorna.

Državni sekretar MUP-a je naveo i da su građani do sada predali 32.427 komada oružja i eksplozivnih sredstava, kao i 1,3 miliona metaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.