U trendu

Dva najveća problema mladih u Srbiji

Beogradski centar za ljudska prava predstavio je danas Nulti izveštaj o pravima mladih u Srbiji u kojem se navodi da je ključni izazov njihova nezaposlenost i pitanje mentalnog zdravlja, a da su dodatno ugroženi mladi iz romske populacije i drugih marginalizovanih grupa.

Zabrinjava podatak da i pored toga što se u poslednjih nekoliko godina smanjuje stopa nezaposlenosti, kada su mladi u pitanju ona ostaje na sličnom nivou u odnosu na ostale starosne grupe, navodi se u izveštaju.

Mladi imaju 20 odsto niže mesečne zarade, a osam od deset mladih prima zaradu koja je niža od republičkog proseka, dok petina mesečno zarađuje manje od minimalne zarade, pokazuje analiza Beogradskog centra. Pored ekonomskog položaja mladih, pitanje njihovog mentalnog zdravlja prepoznato je kao jedno od prioritetnih. Čak 45 odsto mladih izjavilo je da je konstantno zabrinuto zbog nečega, dok je više od polovine njih navelo da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto učenika.

Osećanje potpune bezvrednosti navodi 12 odsto učenika, dok sedam odsto kaže da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života. Depresivna stanja su intenzivnije prisutna kod učenika slabijeg ekonomskog statusa. Mladi iz romske populacije i drugih marginalizovanih grupa su dodatno ugroženi, a posebno treba istaći pitanja zdravstvene zaštite i ranih brakova, koje naročito pogađa devojčice u romskim naseljima, ukazuje Centar.

(Fonet)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.