U trendu

|Dveri traže da se Palu Telekiju podigne spomenik u Novom Sadu

Srpski pokret Dveri podneo je danas zahtev predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću da se u Novom Sadu podigne spomenik grofu Palu Telekiju, predsedniku mađarske vlade koji je odbio da učestvuje u nemačkom napadu na Kraljevinu Jugoslaviju aprila 1941. 

Kako je saopšteno iz tog pokreta, zahtev su podneli narodni poslanik Dveri Ivan Kostić i predsednica vojvođanskog odbora Dveri Ivana Stojanović.

U obrazloženju se podseća da se Teleki oštro protivio mađarskom učešću u invaziji na Kraljevinu Jugoslaviju, ne želeći da prekrši „Sporazum o večnom prijateljstvu“ koji je potpisao 12. decembra 1940. 

„Pošto su njegove kolege iz mađarske Vlade, mimo njegovog znanja, dozvolile prolazak nemačkih trupa kroz Mađarsku na putu za Jugoslaviju, Pal Teleki je u znak protesta izvršio samoubistvo 3. aprila 1941. godine“, ističu iz Dveri.

Dodaju da je „od izuzetne važnosti“ za sve građane koji žive u Novom Sadu i Autonomnoj pokrajini Vojvodini da se ukaže na taj visoko moralan čin grofa Pala Telekija.

„Nove generacije Srba i Mađara, ugledajući se na ličnu žrtvu Pala Telekija, treba učine sve da mir među susedima uvek treba da bude primarni cilj u odnosu na političke opcije koje donose rat i stradanje stanovništva“, poručuju iz Dveri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.