U trendu

Džamija koju Turska hoće da gradi u Prištini izazvala mnogo kontroverzi

Turska kao poklon Kosovu planira da u Prištini izgradi džamiju po ugledu na džamiju Selimija iz 16. veka u turskom gradu Jedrene. Međutim, u javnosti postoje kontroverze kada je u pitanju njen izgled, piše britanski list „Gardijan“.

Navodi se da je prošlo šest godina otkako su islamske verske vođe i tamošnji zvaničnici položili kamen temeljac nove glavne džamije u Prištini – kamenu ploču koja je sada skrivena ispod korova na parkingu.

Sada, uprkos odbacivanjima nacrta koje su napravile arhitekte po ugledu na mnogobrojne džamije Otomanske imperije, početak izgradnje te džamije planiran je za proleće ove godine u delu Prištine koji se zove Dardanija.

Gardijan napominje da je Turska uložila ogromne investicije na području Kosova, podsećajući na reči turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana iz 2013. koji je kazao da je „Turska Kosovo, a Kosovo Turska“, što je, kako se navodi, okarakterisano kao „neootomanizam“.

Kontroverze su, kako se navodi, nastale još kada je nekadašnji gradonačelnik Prištine Isa Mustafa postavio kamen temeljac za izgradnju džamije u Prištini koja, na kraju, ipak nije izgrađena.

Iako osnove protivljenja izgradnji džamija širom Evrope leže u strahu od islama, kada je reč o Kosovu, to nije slučaj, navodi Gardijan i dodaje da se lokalni stanovnici protive jer taj potez vide kao oštar uticaj Turske, dok se drugi plaše vraćanja vere u sekularni, postsocijalistički okvir.

Među najglasnijim protivnicima ovog projekta nalaze se lokalne arhitekte.

Razvoj projekta prati turski Direktorat za religijska pitanja (Dijyanet), koji je do sada nadgledao izgradnju desetina drugih džamija širom islamskog sveta u poslednjim godinama, što neki opisuju kao oruđe u igri moći koju Turska igra, navodi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.