U trendu

Džeruzalem post se izvinio zbog Goldmanovog teksta

JERUSALIM – Izraelski list „Džeruzalem post“ izrazio duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Dejvida Goldmana u kojem se, između ostalog, navodi da je broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više, uz poruku da se ne sme dozvoliti revizija istorije.

U tekstu „Ovo sramotno ismevanje holokausta mora odmah da prestane“ pisac David Goldman ismeva se i omalovažava hrvatski istoričar Ivo Goldštajn, koji je odmah odgovorio u tekstu pod nazivom „Kolaž laži“ objavljenom na portalu „Džeruzalem posta“.

„Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi“, objavljeno je na zvaničnom sajtu tog lista.

„Ne možemo dozvoliti da se činjenice i istina o holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa“, dodaje se u tekstu uredništva.

Taj list dalje navodi da su priče o holokaustu postale „bitka narativa“ koje se koriste u različite svrhe, budući da je sve manje i manje živih svedoka tog stravičnog događaja.

Dodaje se da i postoje različiti stavovi vezano za uloge Hrvata i Srba, kao i da takva osetljivost postoji pođednako u gotovo svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svetskom ratu.

Goldman je u svom tekstu izneo tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i istakao Goldštajnovu ulogu u tome.

Goldštajn u odgovoru ističe da je bio šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina, dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak.

Podsećajući koliko su se on i njegov otac Slavko bavili ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom i Jasenovcem, Goldštajn ukazuje da su dosledno opisivali zločinački karakter te države i logora u kojem je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i masovni zločini nad Hrvatima antifašistima i drugima.

Navodi da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen područja Jasenovac marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od čega 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevreja i 4.281 Hrvata.

Prema njegovoj oceni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, kako bi se došlo do približnog konačnog ukupnog broja stradalih.

Izraelski list navodi da je borba prtotiv rasizma i mržnje svih vrsta veoma važna, ali ne po cenu revizije istorije Holokausta koji je bio „sistematski pokušaj“ istrebljenja Jevreja iz svih delova sveta i ostataka jevrejske vere i kulture.

„Milioni ljudi stradali od ruke nacista i njihovih saradnika tokom Drugog svetskog rata, ali izuzev Jevreja i Roma, nisu bili žrtve svesne politike genocida. Poljaci, Srbi, Hrvati, Rusi, Ukrajinci, Holanđani, Francuzi i žrtve drugih nacionalnosti sisu ubili Nacisti kako bi brutalno iskorenili samo postojanje njihovih nacija“, navodi taj list.

Kako se dalje navodi, savremeni pokušaji da se svi „priključe“ žrtvama nose sa sobom ozbiljnu opasnost od odvraćanja pažnje od jednog naroda koji je bio primarna meta nacističkog genocida – Jevreja.

„Istina je da ceo svet može i treba da nauči lekcije o Holokaustu i da slogan „Nikad ne zaboravi!“ ne bi trebalo da bude prazan slogan, ali ne bi trebalo da se to pretvara u još jedno oružje u „bitci narativa“ i revizije istorije“, ocenjuje taj list, dodajući i da kada niko nije kriv za Holokaust, krivica se neizbežno baca na same žrtve – Jevreje.

Zbog toga, navosi se, zbog budućih generacija, kao i zbog sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija prepisuje kako bi odgovarala nacionalistickim interesima.

„Ne možemo dozvoliti da se istina o Holokaustu preotmu u uske političke svrhe“, zaključio je Džeruzalem post.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.