U trendu

Edvard Rusijan dobija spomen-klupu i park u Beogradu

BEOGRAD – Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je inicijativu Ambasade Slovenije da se podigne spomen-klupa Edvardu Rusjanu u parku na platou fontane kod Ulice vojvode Bojovića ispod Kalemegdana.

Edvard Rusjan tragično je preminuo 9. januara 1911. godine prilikom prezentacije letačkih sposobnosti svog motornog aviona u Beogradu, koji se u jakoj košavi srušio na obalu Save ispod Kalemegdana, podseća gradski Sekretarijat za informisanje. Komisija je ocenila da bi postavljanje spomen-klupe zaokružilo na najbolji način ostavštinu Edvarda Rusjana u Beogradu, zajedno sa njegovim grobom na Novom groblju i ostacima njegovog aviona, koji se nalaze u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Slovenačka ambasada u Beogradu u inicijativi je iznela uverenje da bi postavljanje Rusjanove spomen-klupe bio novi znak odlične saradnje između Beograda i Ambasade kao i između dve zemlje.

Predsednica Komisije Andrea Radulović istakla je važnost očuvanja sećanja na ličnosti koje su svojim znanjem i umećem zajednički uticali na razvoj društva gradova i država.
„Edvard Rusjan je jedan u nizu ličnosti koje su značajno uticale na društvo kako Slovenije, tako i Srbije. Postavljanjem spomen-klupe pioniru vazduhoplovstva nastavili bismo vrlo uspešnu saradnju dveju država iz oblasti kulture“, naglasila je Radulović.
Članovi Komisije usvojili su i inicijativu da se površina u parku na kojoj je planirano podizanje spomen-klupe Edvardu Rusjanu nazove Parkom Edvarda Rusjana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.