U trendu

Ekološke akcije u studentskim domovima povodom Dana planete

BEOGRAD – Povodom Dana planete Zemlje, koji se obeležava 22. aprila, danas se održava ekološka akcija u tri studentska doma u Beogradu – Karaburma, Rifat Burdžević i Patris Lumumba.

Studenti će u okviru akcije zasaditi 260 sadnica cveća (ruža, viola, kadifica, japanskih suručica, vanhuteovih suručica i vejgela), ali i uređivati površine oko studentskih domova, farbati klupe, ograde i rešetke na prozorima.

U uređenju prostora oko doma „Karaburma“ učestvovao je i direktor Ustanove Studentski centar „Beograd“ Goran Minić koji je rekao da se tokom cele godine trude da studentima obezbede zdravije, prijatnije i kvalitetnije radno i životno okruženje.

Naveo je da je ovo tradicionalna akcija koju organizuju povodom Dana planete Zemlje i istakao da je odziv studenata veliki.

„Ovo je na njihovu inicijativu organizovano i ovo pokazuje koliko oni brinu o zaštiti životne sredine“, rekao je Minić i dodao da je studentima veoma drago što u svojim aktivnostima imaju podršku ustanove Studentski centar „Beograd“.

Minić je rekao da je ta ustanova u prethodnih nekoliko godina u okruženju 14 studentskih domova i isto toliko studentskih restorana zasadila više od 350 sadnica visokih lišćara, oko 60 sadnica visokih četinara, preko 400 tuja, 1.500 reznica žive ograde i više od 2.000 sadnica cveća.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić kaže da je ovo druga godina kako akcijom u studentskim domovima obeležavaju Dan planete Zemlje.

„Prošle godine smo imali veoma veliki odziv, a i ove godine, uprkos praznicima, veliki broj studenata će danas biti ovde sa nama“, rekla je Grčić i dodala da je studentima drago što mogu da učestvuju u uređivanju prostora oko studentskih domova i na taj način doprinesu boljem životu sebi i svojim kolegama.

Potpredsednik za studentski standard u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu Milenko Jovanović kaže da se studenti sami anagažuju kako bi uredili svoj životni prostor, ali da poslednjih godina ovim akcijama dosta doprinosi to što ustanova Studentski centar „Beograd“ pomogne da one bude rasprostranjenije kako bi i drugi pomogli u sađenju i čišćenju.

„To studente motiviše da se još više angažuju oko toga jer vide podršku sa strane i to im dosta znači“, rekao je Jovanović.

Istakao je da je važno ovakvim akcijama uticati na povećanje svesti građana o zaštiti životne sredine i dodao da je važna i medijska podrška kako bi i drugi to videli i bili podstaknuti na učešće u ovakvim i sličnim aktivnostima.

Ekološku akciju koja se danas održava organizovala je ustanova Studentski centar „Beograd“ u saradnji sa Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije, Centrom za edukaciju i razvoj omladine Beograda, Studentskim parlamentom Univerziteta u Beogradu i ostalim studentskim organizacijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.