U trendu

Ekološki front: Da li je istorijski centar Novog Sada ugrožen izgradnjom podzemne garaže

Ekološki front iz Novog Sada pitao je danas gradske vlasti da li je osigurana bezbednost imovine građana i graditeljskog nasleđa na mestu gde se gradi podzemna garaža u strogom centru grada.

„Da li je predviđena procena stanja objekata, imajući u vidu da se garaža planira unutar Starog jezgra Novog Sada, koje kao takvo uživa zaštitu od 2008. godine? U ovoj prostornoj kulturno-istorijskoj celini nalazi se dodatno veliki broj objekata koji uživaju posebnu, odnosno pojedinačnu zaštitu. Na koji način će biti osigurana njihova bezbednost“, naveo je Ekološki front.

Ta organizacija je navela da mnogi objekti u centru grada datiraju s kraja 18. i iz 19. veka, kao i da se koriste za stanovanje.

Ekološki front je ocenio da onima koji su naručili radove „očigledno nije važno da li će se garaža zidati na njivi ili u zaštićenoj kulturno-istorijskoj celini grada“.

Organizacija navodi da je njena bojazan utemeljena zbog nemara izvođača koji je ugrozio objekat Skupštine Vojvodine, u čijoj se blizini takođe gradi podzemna garaža, zbog čije su izgradnje popucali zidovi unutar pokrajinskog parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.