U trendu

Ekološki front: Nadležni u Novom Sadu i posle mesec dana ćute o batinjanju gradjana

Ekološki front, koalicija novosadskih inicijativa gradjana i udruženja, upozorila je da ni mesec dana od incidenata tokom gradjanskog protesta zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana, vlasti Novog Sada nisu odgovorile na pitanje „ko je dozvolio ili naložio privatnom obezbedjenju da tuče, hapsi i ponižava gradjane“.
 
Iz Ekološkog fronta su upitali gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ko je dozvolio privatnom obezbedjenju da ograničava kretanje na javnoj površini uprkos, kako su naveli, jasnim zakonskim regulativama i prisustvu policije koja je jedina nadležna za obezbedjivanje javnog reda i mira.

„Da li se u Gradskoj upravi Novog Sada proveravaju identiteti, ugovori o radnom angažovanju, kvalifikacije i eventualno postojanje bezbedonosnih smetnji kod osoba koje se angažuju za potrebe obezbedjenja, u ovom slučaju zaposlenih u agenciji Intersec“, upitali su iz Ekološkog fronta.

Zatražili su i odgovor da li je Gradska uprava raskinula ugovor sa agencijom Intersec, imajući u vidu, kako su naveli, „grubo zanemarivanje ovlašćenja, kao i angažovanje osoba koje, po navodima iz medija, nemaju zakonom propisane uslove za obavljanje poslova obezbedjenja“.

Ekološki front je upitao gradonačelnika i da li će agencija Intersec obavljati poslove obezbedjenja u školskim objektima i drugim objektima koje su pod ingerencijom Gradske uprave, i zatražio da se „javno objavi fotokopija plana obezbedjenja koja je zahtevana od korisnika usluga, ukoliko su angažovani od strane Gradske uprave“.

„Pitamo i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu u kojoj fazi je proces u vezi sa nasiljem nad gradjanima koje se desilo ispred Skupštine AP Vojvodine 21. jula, u kojem su učestvovala lica u belim majicama bez vidljivih oznaka agencije i obeležja“, naveli su iz Ekološkog fronta.

Potpisnici saopštenja su Inicijativa gradjana Za zeleno Novo naselje, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa gradjana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma i Eko straža Novi Sad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.