U trendu

Ekstrem: Temperatura pada za 15 stepeni, evo gde je moguć i sneg!

Neobično jaka hladni talas sa Artika proširiće se širom Evrope početkom sledeće nedelje, donoseći izuzetno hladno vreme nakon letnjih temperatura koje su preovladavale većinom septembra, navodi Severe Weather Europe.

*Arctic front* Update on the intense Arctic outbreak expected across much of Europe early next week: very cold weather…

Gepostet von Severe Weather Europe am Donnerstag, 20. September 2018

– U subotu će temepratura iznositi do 31 stepen, a postoji mogućnost za ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Međutim, pred kraj dana sa severozapada prodire hladna vazdušna masa, te će duvati hladan vetar i osetno će pasti temperatura. Na severu i severoistoku biće kiše sa grmljavinom – rekao je za meteorolog Đorđe Đurić.

Manji porast temeprature beleži se za ponedeljak, oko 24 stepena na severozapadu zemlje i oko 30 na jugoistoku.

Međutim, tokom dana sa severozapada dolazi novo naoblačenje, mnogo intenzivnije nego u subotu. Ono će doneti kišu, pljuskove i grmljavinu, a jak severozapadni vetar dostizaće udare olujne jačine.

– U pitanju je prodor veoma hladne vazdušne mase, koji će doneti drastično smanjenje temperature. U utorak će već biti pravo jesenje vreme, osetno hladnije. Sever će biti sunčan sa oko 18 stepeni, a ostatak zemlje oblačni, na jugu čak i kiša, a temperatura će dostići tek 12 stepeni. Na višim planinskim vrhovima, poput Kopaonika, temperatura biti oko nule, te se mogu očekivati susnežica i sneg!

– Neće to bit pravi sneg, kao u decembru, niti je neobično da se sneg pojavi u septembru, ali jednostavno, promena iz toplog perioda do pahulja u nekoliko dana zaista je burna i drastična.

Već od srede počeće otopljavanje, koje će se pojačavati do kraja sedmice, ali jutra će biti sveža.

Početkom oktobra vreme će biti toplo, a prema preethodnim najavama, može se očekivati Miholjsko leto i temperature od oko 28 stepeni tokom ovog meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar