Erbas traži narudžbinu helikoptera za pokretanje proizvodnje u Rumuniji

Erbas će u Rumuniji započeti proizvodnju srednjih vojnih transportnih helikoptera H-215M nakon što Bukurešt naruči 16 letelica tog tipa, poručio je za lokalne medije direktor Erbasa u Rumuniji Žorž Dirdiji.

„Proizvodnja H-215M u Rumuniji je veliki projekat uz učešće rumunskog partnera IAR. Za održivost je potrebna minimalna narudžbina od 16 letelica. To će nam omogućiti da pružimo transfer tehnologija i angažujemo osoblje koje ćemo obučiti“, rekao je on, dodajući da će Bukurešt moći da održava, popravlja i modernizuje letelice u skladu sa svojim potrebama.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, ponuda Erbasa stiže dve godine nakon što je potpisan ugovor sa Rumunijom o proizvodnji H-125M u Brašovu, koji još čeka realizaciju.

To je letelica koju je u civilnoj verziji u medjuvremenu kupila i Srbija, a Bukurešt bi ovim aranžmanom posle duge pauze bila jedini proizvodjač helikoptera u regionu.

Koncept kupovine i licencne proizvodnje uklapa sa planovima Rumunije da paralelno modernizuje oružane snage i domaću namensku industriju kroz strateška partnerstva sa poznatim evropskim, američkim i izraelskim proizvodjačima.

„Gimbav u Brašovu je centar Rumunske vazduhoplovne industrije (IAR Brasov). Proteklih decenija tu je proizvedeno 360 helikoptera Puma i Aluet III pod licencom francuskog Aerospecijala (sada Erbas helikopters). Danas je to vazduhoplovni zavod za održavanje i modernizaciju tih letelica i lokalno sedište Erbasa“, dodaje se u tekstu.

Portal dodaje da je pokretanjem linije za H-215M Rumunija ponovo postaje proizvodjač helikoptera, i ima prililku da razvija domaću vazduhoplovnu industriju, donosi nova radna mesta za visokokvalifikovanu radnu snagu, nova profesionalna znanja, doprinosi bogatstvu zemlje i ulaganju u obrazovanje.

H-215M je srednji vojni transportni helikopter iz porodice Super Puma. Korisnici u regionu su Slovenija, Albanija i Bugarska (AS532 Kuguar) i Rumunija sa flotom domaćih IAR 330. Srbija je za potrebe policije naručila tri letelice u civilnoj verziji H-215, a Madjarska za vojsku šesnaest najvećih H-225M.

Erbasova ponuda uklapa se sa nastojanjima Rumunije da istovremeno modernizuju vojsku i unapredi domaću namensku industriju kroz strateška partnerstva sa proizvodjačima iz zapadne Evrope, SAD i Izraela.

Rumunija već proizvodi po licenci evropskog ogranka američkog Dženeral Dajnemiksa borbena vozila Pirana 5, planira licencu proizvodnju francuskih fregata Govind 2500 i zajedno sa izraelskim Elbitom sklapanje bespilotnih letelica Hermes 450.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.