U trendu

ERRC: Romima iz Belvila dosudjena naknada štete zbog iseljenja 2012. godine

Dvoje Roma koji su bili prinudno iseljeni iz svojih domova u naselju Belvil u Beogradu, a potom smešteni u napušteno skladište u Nišu, presudom Apelacionog suda dobilo je naknadu štete u visini od 2.600 evra sa kamatom, saopštio je danas Evropski centar za prava Roma (ERRC) koji ih je zastupao u procesu dugom pet godina.

Kako se navodi u saopštenju, „uprkos dosudjenoj naknadi štete, sud je odbio navode ERRC-a da u Srbiji prinudna iseljenja disproporcionalno pogadjaju Rome, i da iz tog razloga predstavljaju indirektnu diskriminaciju“.

Pravnica ERRC-a koja je radila na slučaju Andrea Čolak rekla je da iako dosudjena naknada štete može delimično da kompenzuje povredu prava koju su tužioci pretrpeli, domaći sudovi nastavljaju da ignorišu širi kontekst i poražavajuće okolnosti u kojima mnogi Romi u Srbiji danas žive“.

„Sudije su propustile da pouče vlasti o njihovim pravnim obavezama da preduzmu mere kojima se sprečava kršenje prava i ispravlja nepravda koju Romi trpe. Ignorisanje ovih obaveza samo produbljuje spiralu anticiganizma i institucionalnog rasizma“, kazala je Čolak a navodi se u saopštenju ERRC.

Kako se podseća, tužioci, njihove porodice i oko 1.000 Roma su 26. aprila 2012. godine prinudno iseljeni iz neformalnog naselja „Belvil“ u Beogradu a veliki broj njih koji su bili interno raseljeni sa Kosova, preseljeni su u metalne kontejnere na periferiji grada.

Porodice koje je zastupao ERRC su imale prijavljeno prebivalište u Nišu, pa su ih vlasti poslale da tamo žive u napuštenom skladištu bez vode i struje.

U aprilu 2015. godine, tužioci su uz podršku ERRC-a podneli tužbu protiv države, i gradskih vlasti Beograda i Niša zbog povrede prava na dom i diskriminacije, a skorašnja odluka Apelacionog suda u Beogradu delimično je preinačila prvostepenu presudu parničnog suda.

U presudi je navedeno da je tužiocima povredjeno pravo na stanovanje i zabrana diskriminacije (po osnovu mesta prebivališta) jer su tužioci stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na druge iseljene Rome kojima je bilo dozvoljeno da ostanu u Beogradu i ostvare pravo na različite oblike podrške.

Sud se u obrazloženju presude pozvao na medjunarodno pravo sadržano u praksi Evropskog suda za ljudska prava i Medjunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima kao osnovu za obeštećenje tužilaca.

„Dok dosudjena naknada štete Romima predstavlja pozitivan pomak, odbijanje diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i relativno dug sudski postupak (tokom koga je jedna tužilja preminula) ukazuju da za Rome u Srbiji i dalje postoje velike prepreke u pristupu pravdi“, ocenio je ERRC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar