U trendu

„ETIAS nije viza za Srbiju, Zapadni Balkan da nastupi zajednički“

Profesor Univerziteta u Gracu i član Savetodavne grupe Balkan u Evropi, Marko Kmezić, ocenjuje da uvođenje Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS) i dalje nije sigurno, a da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da zajednički nastupe u pokušaju da budu izuzete iz ovog sistema, ukoliko dođe do njegovog uvođenja.

Uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), predlog je Evropske komisije iz 2016. godine, a prošle nedelje ga je potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) u Evropskom parlamentu, uz izvesne dodatke.

Da bi stupio na snagu još čeka na usvajanje nadležnih tela Evropskog parlamenta i Saveta ministara EU.

Ipak, u medijima na Zapadnom Balkanu gotovo da se svakodnevne čuje da taj sistem predstavlja uvođenje viza za Zapadni Balkan, piše „Juropian vestern Balkans“ (EWB).

“Razlog tome je potreba za povećanjem osećaja bezbednosti u EU, ubrzanje protoka robe i ljudi na Šengenskim graničnim prelazima, ali i ukidanje postojećih kontrola granica unutar same Unije uvedenih pre skoro dve godine kao iznuđen odgovor na migrantsku krizu”, rekao je Kmezić za EWB.

Prema njegovim rečima, ukoliko ETIAS zaista stupi na snagu, delegacije EU u regionu Zapadnog Balkana morale bi da lansiraju ozbiljnu kampanju, kako bi podatke o tom sistemu približili građanima.

“Delegacije EU bi morale u tom slučaju da više komuniciraju i objasne da ETIAS sistem ne znaci vraćanje viza. Radi se o elektronskoj prijavi putovanja koja će važiti tri godine koja po mom shvatanju ne može biti odbijena iz ekonomskih ili bilo koji drugih razloga osim u slučaju sumnje da će podnosilac prijave ugroziti bezbednost EU”, objašnjava Kmezić za EWB.

On dodaje da je to univerzalan sistem usmeren kako na „turistu iz SAD, za poslovnog čoveka iz Japana, tako i za građane Zapadnog Balkana“.

Prema njegovoj oceni, ETIAS dolazi u lošem trenutku za zemlje Zapadnog Balkana, jer podseća da bi najavljena cena prijave od deset evra mogla da predstavlja problem i značajno oteža putovanje (npr.) četvoročlanoj porodici koja živi od prosečnih balkanskih primanja.

Kmezić vidi i mogućnost zemalja Zapadnog Balkana da zajednički nastupe u pokušaju da budu izuzete od ETIAS sistema.

“Imajući u vidu potpisane Sporazume o stabilizaciji i priduživanju, mislim da je neophodno da je za sve zemlje Zapadnog Balkana zajednički zahtevaju od Brisela izuzeće od plaćanja ili značajno umanjenje plaćanja obrade ETIAS prijava. To bi takođe i EU dobro došlo u smislu potvrde kredibiliteta perspektive za članstvo pomenutih zemalja”, rekao je Kmezić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.