U trendu

Etiopljane interesuju srpsko naoružanje i tehnologija

Predstavnici vojne fabrike „Etio plastik industri“ iz Etiopije borave u Srbiji, kako bi sagledali mogućnosti saradnje sa srpskom namevskom industrijom.

Beogradska kompanija „Jomil“ je još pre dve godine otpočela saradnju sa vojnom industrijom Etiopije, koja je izrazila i zahtev za nekoliko prenosa tehnologije iz srpske vojne industrije.

Delegacija iz Etiopije posetila je fabriku „Zastava“ iz Kragujevca i upoznala se sa njenim programom i mogućnostima, kao i razvojni centar kompanije „Jomil“ u Baćevcu kod Beograda, koja je od nadležnog ministarstva dobila adekvatne dozvole za pregovore o transferu određenih odbrambenih tehnologija.

Zainteresovanost za program fabrike „Zastava“ iz Kragujevca u vezi je sa transfer tehnologije proizvodnje pištolja, puškomitraljeza, snajperskih pušaka, šlemova i zaštitnih prsluka.

„U Etiopiji postoji 16 fabrika vojne industrije. Došli smo u Srbiji kako bi smo uspostavili saradnju sa srpskim vojnim fabrikama i kompanijama koje se nalaze u ovom poslu. Očekujem da ćemo ostvariti saradnju koja je vezana za transfer tehnologija“, istakao je major Tesveja Abera, generalni direktor vojne fabrike „Etio plastik industri“.

Izvršni direktor za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju „Zastava oružje“, Dragan Petrušić, kaže da je poznato da ta kragujevačka kompanija, osim što svoje proizvode plasira širom sveta, značajne napore čini u transferu tehnologija.

„S obzirom na tradiciju još od 1853. godine i zahteve koje je delegacije iz Etiopije iskazala, prošli smo pogone, prikazali im sve naše proizvode i utisak je da ima dosta mesta za saradnju, uz uslov da obe države to adekvatnim papirima blagoslove“, rekao je Petrušić.

Prema njegovim rečima, za sada je potvrđena saradnja za pištolj CZ-999.

„Jedan od aspekata je izvoz, ali još veći i bolji aspekt je transfer tehnologija. Mi idemo dalje sa razvojem novih tehnologija, a one starije, proverene verzije proizvoda, transferišemo u zemlje koje su za to zainteresovane, a jedna od njih je i Etiopija. To je pravac u kome želimo i mi i oni da radimo dalje“, objasnio je Petrušić.

U cilju sveobuhvatnog upoznavanja sa mogućnostima srpske namenske industrije, u TRC „Momčilo Čeković“ u Koštunićima organizovana je prezentacija fabrika odbrambene industrije „Sloboda“ Čačak, „Prva iskra“ Barič, „Milan Blagojević“ Lučani, „Tora plastik“ Kragujevac i „Uno martin“ Šabac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar