U trendu

Etiopljane interesuju srpsko naoruĹžanje i tehnologija

Predstavnici vojne fabrike „Etio plastik industri“ iz Etiopije borave u Srbiji, kako bi sagledali mogućnosti saradnje sa srpskom namevskom industrijom.

Beogradska kompanija „Jomil“ je joĹĄ pre dve godine otpočela saradnju sa vojnom industrijom Etiopije, koja je izrazila i zahtev za nekoliko prenosa tehnologije iz srpske vojne industrije.

Delegacija iz Etiopije posetila je fabriku „Zastava“ iz Kragujevca i upoznala se sa njenim programom i mogućnostima, kao i razvojni centar kompanije „Jomil“ u Baćevcu kod Beograda, koja je od nadleĹžnog ministarstva dobila adekvatne dozvole za pregovore o transferu određenih odbrambenih tehnologija.

Zainteresovanost za program fabrike „Zastava“ iz Kragujevca u vezi je sa transfer tehnologije proizvodnje piĹĄtolja, puĹĄkomitraljeza, snajperskih puĹĄaka, ĹĄlemova i zaĹĄtitnih prsluka.

„U Etiopiji postoji 16 fabrika vojne industrije. DoĹĄli smo u Srbiji kako bi smo uspostavili saradnju sa srpskim vojnim fabrikama i kompanijama koje se nalaze u ovom poslu. Očekujem da ćemo ostvariti saradnju koja je vezana za transfer tehnologija“, istakao je major Tesveja Abera, generalni direktor vojne fabrike „Etio plastik industri“.

IzvrĹĄni direktor za tehničko-tehnoloĹĄke poslove i proizvodnju „Zastava oruĹžje“, Dragan PetruĹĄić, kaĹže da je poznato da ta kragujevačka kompanija, osim ĹĄto svoje proizvode plasira ĹĄirom sveta, značajne napore čini u transferu tehnologija.

„S obzirom na tradiciju joĹĄ od 1853. godine i zahteve koje je delegacije iz Etiopije iskazala, proĹĄli smo pogone, prikazali im sve naĹĄe proizvode i utisak je da ima dosta mesta za saradnju, uz uslov da obe drĹžave to adekvatnim papirima blagoslove“, rekao je PetruĹĄić.

Prema njegovim rečima, za sada je potvrđena saradnja za pištolj CZ-999.

„Jedan od aspekata je izvoz, ali joĹĄ veći i bolji aspekt je transfer tehnologija. Mi idemo dalje sa razvojem novih tehnologija, a one starije, proverene verzije proizvoda, transferiĹĄemo u zemlje koje su za to zainteresovane, a jedna od njih je i Etiopija. To je pravac u kome Ĺželimo i mi i oni da radimo dalje“, objasnio je PetruĹĄić.

U cilju sveobuhvatnog upoznavanja sa mogućnostima srpske namenske industrije, u TRC „Momčilo Čeković“ u KoĹĄtunićima organizovana je prezentacija fabrika odbrambene industrije „Sloboda“ Čačak, „Prva iskra“ Barič, „Milan Blagojević“ Lučani, „Tora plastik“ Kragujevac i „Uno martin“ Ĺ abac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar