U trendu

Euleks otpuĆĄta Srbe jer ne znaju albanski?

Skoro je sigurno da nijedan kosovski Srbin od novembra viơe neće raditi u sediơtu operacije Euleksa u Priơtini zbog nepoznavanja albanskog jezika, saopơtila je pravna zastupnica Srba Aksel Rajter.

Srbi su diskriminisani i otpuơteni iz Euleksa jer, kako tvrdi, iako znaju srpski i engleski jezik, ne razumeju ili ne govore tečno albanski.

Nakon ĆĄto su saznali za tu odluku, zaposleni koji su njome pogođeni podneli su predstavku ĆĄefu misije Euleksa i relevatnim predstavniĆĄtvima, iznoseći veoma snaĆŸne argumente protiv i ukazavĆĄi na posledice koje će prouzrokovati, navodi se u saopĆĄtenju.

Rajter ukazuje da su od ĆĄefa misije Euleksa traĆŸili da preispita tu odluku, ali je on, kako se navodi, samo „potvrdio diskriminaciju“.

Ističe se i da kada su traĆŸili od ĆĄefa misije Euleksa da se spor reĆĄi arbitraĆŸom, kao ĆĄto je, kako se tvrdi, predviđeno njihovim ugovorima, on je odgovorio da odluke i radnje te misije ne mogu da osporavaju njeni kosovski zaposleni.

„Ć ef misije Euleksa uskratio im je njihovo ugovorno pravo na arbitraĆŸu na taj način tvrdeći da su on i misija Euleksa iznad, a ne da podleĆŸu zakonima i kosovskom ustavu“, navodi se u saopĆĄtenju.

Rajter kaĆŸe i da su podnosioci predstavke pokrenuli postupak pred kosovskim Ustavnim sudom, traĆŸeći privremene mere i naređenja da Euleks učestvuje u postupcima pred nezavisnim i nepristrasnim sudom ili da mu se oduzme imunitet i da se suoči sa podnosiocima predstavke pred kosovskim sudovima.

Podnosioci predstavke su doveli u pitanje prava sudija u Ustavnom sudu, koje zapoĆĄljava Euleks, kao i viĆĄih pravnih savetnika, koje takođe zapoĆĄljava ta misija, da savetuju ostale sudije Ustavnog suda po pitanju učestvovanja u proceni ovog slučaja zbog jasnog sukoba interesa, koji nastaje zbog toga ĆĄto je tuĆŸeni, Euleks, pravno lice koje zapoĆĄljava i isplaćuje im platu.

Rajter je ocenila da je odbijanje misije Euleksa da se suoči sa nezavisnim i nepristrasnim sudom „kukavičko i, neki bi rekli, odraĆŸava njeno znanje o nezakonitosti onoga ĆĄto je uradila“.

U saopĆĄtenju se ocenjuje da ta misija, koja predstavlja „EU, gazi na ovaj način ljudska prava“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.