najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Euleks otpušta Srbe jer ne znaju albanski?

Skoro je sigurno da nijedan kosovski Srbin od novembra više neće raditi u sedištu operacije Euleksa u Prištini zbog nepoznavanja albanskog jezika, saopštila je pravna zastupnica Srba Aksel Rajter.

Srbi su diskriminisani i otpušteni iz Euleksa jer, kako tvrdi, iako znaju srpski i engleski jezik, ne razumeju ili ne govore tečno albanski.

Nakon što su saznali za tu odluku, zaposleni koji su njome pogođeni podneli su predstavku šefu misije Euleksa i relevatnim predstavništvima, iznoseći veoma snažne argumente protiv i ukazavši na posledice koje će prouzrokovati, navodi se u saopštenju.

Rajter ukazuje da su od šefa misije Euleksa tražili da preispita tu odluku, ali je on, kako se navodi, samo „potvrdio diskriminaciju“.

Ističe se i da kada su tražili od šefa misije Euleksa da se spor reši arbitražom, kao što je, kako se tvrdi, predviđeno njihovim ugovorima, on je odgovorio da odluke i radnje te misije ne mogu da osporavaju njeni kosovski zaposleni.

„Šef misije Euleksa uskratio im je njihovo ugovorno pravo na arbitražu na taj način tvrdeći da su on i misija Euleksa iznad, a ne da podležu zakonima i kosovskom ustavu“, navodi se u saopštenju.

Rajter kaže i da su podnosioci predstavke pokrenuli postupak pred kosovskim Ustavnim sudom, tražeći privremene mere i naređenja da Euleks učestvuje u postupcima pred nezavisnim i nepristrasnim sudom ili da mu se oduzme imunitet i da se suoči sa podnosiocima predstavke pred kosovskim sudovima.

Podnosioci predstavke su doveli u pitanje prava sudija u Ustavnom sudu, koje zapošljava Euleks, kao i viših pravnih savetnika, koje takođe zapošljava ta misija, da savetuju ostale sudije Ustavnog suda po pitanju učestvovanja u proceni ovog slučaja zbog jasnog sukoba interesa, koji nastaje zbog toga što je tuženi, Euleks, pravno lice koje zapošljava i isplaćuje im platu.

Rajter je ocenila da je odbijanje misije Euleksa da se suoči sa nezavisnim i nepristrasnim sudom „kukavičko i, neki bi rekli, odražava njeno znanje o nezakonitosti onoga što je uradila“.

U saopštenju se ocenjuje da ta misija, koja predstavlja „EU, gazi na ovaj način ljudska prava“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike