U trendu

Evo kada nam se vraća PROLEĆE!

Sreda jutro doneće snežni pokrivač i pravu zimsku situaciju većem delu Srbije. Već od četvrtka toplije, a od petka nam se vraća proleće, za vikend oko 20 stepeni, početkom sledeće sedmice i do 25, najavio je meteorolog Đorđe Đurić.
Utorak je Srbiji doneo drastičnu promenu vremena. Sa severa je već tokom prepodneva prodrao hladni front, uz jak severozapadni vetar i jače naoblačenje, a u Bačkoj je provejavao i slab sneg. Ovaj hladni front posledica je premeštanja ciklona preko severa Evrope dalje na istok.

Nakon jutarnjih 6 do 8 stepeni, temperature u Vojvodini su već u toku prepodneva opale na 2 do 4 stepena. U Beogradu je nakon jutarnjih 7 stepeni, hladni front u toku prepodneva doneo pad temperature na 3 stepena. Istovremeno, na jugu i istoku Srbije bilo je sunčano i relativno toplo, a temperatura je nakon jutarnjeg slabog mraza dostigla i 17 do 19 stepeni. Dakle, hladni front sredinom dana „podelio“ je Srbiju na dva dela, pa je ispred njega preovladavalo prolećno vreme, a iza pravo zimsko. Ovaj hladni front Hrvatskoj i Bosni doneo je jak sneg, a sneg je padao i u Dalmaciji, Istri i na severu Jadrana. Do kraja dana hladni front stigao je i do juga i istoka Srbije i temperatura je opala za 15 stepeni.

Sreda jutro doneće snežni pokrivač i pravu zimsku situaiju većem delu Srbije. Već od četvrtka toplije, a od petka nam se…

Posted by Djordje Djuric on Tuesday, April 6, 2021

Ove noći sa juga Jadrana preko centralnih predela Balkana premešta se centar sekundarnog ciklona. Ovaj ciklon nastavlja put dalje prema Crnom moru i istoku Evrope, a u noći između utorka i srede i u sredu ujutro u većem delu Srbije uslovljavaće umeren do jak sneg, uz formiranje snežnog pokrivača i u nižim predelima. Očekuje se da se formira snežni pokrivač od 2 do 10 centimetara, lokalno i do 20, a 10 do 20 centimetara bi palo i na planinama. Sneg je zabeleo i Beograd, a do jutra se očekuje dalje povećanje snežnog pokrivača, naročito u višim delovima grada. Jedino će na severu Srbije doći do razvedravanja i tokom jutra biće vedro, dok će u Negotinskoj Krajini i na jugu Kosova i Metohije padati kiša. Temperatura tokom noći i jutra u većem delu Srbije biće od minus 2 do 2 stepena, na istoku i krajnjem jugu do 4. Ciklon uslovljava i vazdušni pritisak ispod normale, a sneg je praćen i jakim severozapadnim vetrom.

Već tokom srede centar ciklona odmaknuće preko Karpata ka Crnom moru, a sa zapada će jačati anticiklon i doći do osetnijeg porasta vazdušnog pritiska, što će biti uvod u stabilizaciju vremena, ali će četvrtak i dalje donositi nestabilnosti i lokalne pljuskovite padavine. Inače, hladni front i ciklon doneli su Srbiji i regionu prodor veoma hladne vazdušne mase sa severa Evrope.
U petak će nad našim područjem biti snažan anticiklon i vazdušni pritisak biće znatno iznad normale, a počeće priliv i toplije vazdušne mase. Ipak, jutra će biti veoma hladna, uz mraz, pa se očekuje ogromna opasnost po poljoprivredne i ratarske kulture, zbog čeha je neophodno primeniti adekvatne mere zaštite.

Pod uticajem povišenog pritiska, za vikend sunčano i toplije, uz temperature i do 20 stepeni, a u nedelju se očekuje i nešto više oblačnosti. Slab mraz očekuje se još u subotu ujutro na jugu i jugoistoku Srbije.

Još toplije početkom sledeće sedmice, a maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak i do 25 stepeni.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.