U trendu

Evo koliko neželjenih reakcija na vakcinu je do sada zabeleženo u Srbiji

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izajvio je da su do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida.

Od tog broja, najviše je na vakcinu „Fajzera“ 145, 130 „Sinofarm“, 86 neželjenih reakcija na „Sputnjik“ i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna od koje je tačno vakcine, rekao je Zelić za RTS.

Najčešće su neželjene reakcije imale osobe od 45 do 64 godine starosti, i to češće žene, navodi Zelić i dodaje da stariji retko imaju neželjene reakcije što se, kaže, uklapa i u svetske trendove.

„Ovo ne treba da nas zabrine, neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko, za do tri dana, najčešće je reč o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, zglobovima, glavobolji, mučninama“, rekao je Zelić i istakao da za sada nije bilo težih reakcija, a tri puta reakcije su zahtevale hospitalizaciju.

Zelić je naveo da je vakcina „Astra Zeneke“ proverena i da može da se krene sa masovnom vakcinacijom, dodavši da je koordinisanim timskim radom, u kratko roku izdato rešenje, uvozna dozvola i sertifikat za tu vakcinu.

Sve vakcine su, pa i ova, kontrolisane od srpskih stručnjaka, naglašava Zelić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.