U trendu

Evropa na udaru toplotnog talasa iz Sahare, a evo šta čeka Srbiju

RHMZ i danas upozorava na nestabilno vreme sa lokalnom pojavom obilnih pljuskova sa grmljavinom, kratkotrajnim gradom i olujnim vetrom. Međutim, kako se saopštava, ove pojave će biti manje česte u odnosu na prethodne dane.

Istovremeno, dolazi intenzivan, rekordan i potencijalno smrtonosan toplotni talas koji će pogoditi veliki deo Evrope.
Narandžasti meteoalarm na snazi je u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji, dok je u ostatku Srbije na snazi žuti meteoalarm.

Vreme će danas biti promenljivo oblačno, toplo i sparno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode, mada manje česte u odnosu na prethodne dane, saopštio je RHMZ.

Duvaće slab i umeren, u planinskim predelima i jak, severni vetar. Jutarnja temperatura od 16 do 20 stepeni Celzijusovih, najviša dnevna od 27 do 30.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno, toplo i sparno, u pojedinim delovima grada povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, do 30 stepeni.

Na Kopaoniku će maksimalna temperatura iznositi 17 stepeni, a na Zlatiboru će biti oko 23 stepena.

Od srede stabilizacija vremena. Biće pretezno sunčano, a retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom očekuje se samo u brdsko-planinskim predelima.

Toplotni talas iz Sahare nad Evropom

Prema najnovijim predviđanjima, dolazi vrlo intenzivan, rekordan i potencijalno smrtonosan toplotni talas koji će pogoditi veliki deo Evrope, javlja „Sivir veder“.

Najviše će pogoditi delove Španije i Francuske, gde će temperature ići preko 40 stepeni Celzijusa.

Izuzetno visoke temperature u Evropu će stići s Iberijskog poluostrva i zapadne Sahare. Vrućine će krenuti u utorak na severu Španije, u Francuskoj i na severu Italije.

Temperature će rasti i u sredu, a vrhunac toplotnog talasa u Evropi se očekuje u četvrtak. Temperature bi mestimično u Španiji i Francuskoj mogle da narastu i do ekstremnih 46 stepeni.

Poslednji dan toplotnog talasa u većini zemalja trebalo bi da bude petak, nakon čega bi nad Evropom trebalo da počne da deluje hladni front.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.