U trendu

Evropa Nostra organizuje više događaja u Beogradu od 17. do 19. maja

Mreža za zaštitu kulturnog nasleđa Evropa Nostra i Evropa Nostra Srbija organizovaće ove nedelje u Beogradu više događaja, među kojima je i Beogradski forum za kulturno nasleđe (Belgrade Heritage Forum).

Povod su 60. godišnjica osnivanja mreže Evropa Nostra, promocija pilot-projekta Hab evropskog nasleđa (European Heritage Hub) i godišnji sastanak Saveta organizacije Evropa Nostra.

Centralni događaj je Beogradski forum za kulturno nasleđe, koji će biti održan u petak, 19. maja, uz podršku Evropske komisije, Delegacije EU u Srbiji i Delfi ekonomskog foruma.

Brojni učesnici panela, među kojima će biti diplomate, profesori, naučnici, stručnjaci i aktivisti, razgovaraće o vrednosti kulturnog nasleđa i razmatrati pretnje i izazove sa kojima se ono suočava. Biće predstavljeni i nagrađivani primeri najboljih praksi regeneracija nasleđa.

Dan pre Foruma, 18. maja, Evropa Nostra će održati interni godišnji sastanak Saveta, a pripadnici te svetske organizacije će istog dana obići nekoliko važnih lokaliteta srpske kulturne baštine.

Jedna grupa, koju će predvoditi izvršni predsednik mreže Evropa Nostra Herman Parcinger, posetiće arheološko nalazište Vinča Belo Brdo, druga, predvođena izvršnim potpredsednikom Gi Klosom posetiće Beogradsku tvrđavu, dok će treća, na čelu sa članom Odbora Loranom Levi-Strosom, posetiti Memorijalni kompleks Staro sajmište.

Veče pred početak Foruma, u Kolarčevoj zadužbini biće održan koncert Evropskog orkestra mladih „Bolji smo zajedno: Mladi Evropske unije uz mlade Srbije“, kao poruka solidarnosti posle nedavnih tragičnih događaja u školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima oko Mladenovca.

U sredu, 17. maja, delegacija mreže Evropa Nostra položiće cveće i zapaliće sveće ispred škole „Vladislav Ribnikar“, dok će Natalija Musjenko iz Ukrajine u EU Info centru održati predavanje „Umetnost i kulturno nasleđe u ratom zahvaćenoj Ukrajini“.

Evropa Nostra je osnovana 29. novembra 1963. godine u Parizu i posvećena je slavljenju i zaštiti kulturnog nasleđa. U više od 40 zemalja, Evropa Nostra je prepoznata kao najreprezentativnija mreža za kulturno nasleđe u Evropi. Održava bliske odnose sa Evropskom unijom, Savetom Evrope, Uneskom i drugim međunarodnim telima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.