U trendu

Fabrika vakcina gradiće se u blizini Zemun polja

BEOGRAD – Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda odredila je lokaciju za fabriku kineskih vakcina „Sinofarm“ u okviru privredne zone „Autoput“, u blizini Zemun Polja.

Fabrika, u kojoj će se prvo pakovati „Sinofarm“ vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih arapskih emirata, saopštila je opština Zemun.

Navodi se da je predviđen i pogon za proizvodnju PSR testova, kao i da je planirana mesečna proizvodnja dva miliona doza vakcine.

Posle pribavljanja tehničke dokumentacije, opremanje lokacije u celini 1-Blok 11a u okviru Plana detaljne regulacije za područje privredne zone „Autoput“ u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu biće povereno Institutu za puteve ad Beograd, kao najpovoljnijem ponuđaču, čiji će posao biti plaćen 61,78 miliona dinara bez PDV-a.

Kako se navodi, komunalno opremanje parcele 946/5 u K.O. Zemun Polje podrazumeva rešenje imovinsko pravnih pitanja, izradu tehničke dokumentacije koja je oročena na 25. oktobar i izgradnju pristupnih saobraćajnica, i to po hitnom postupku.

Za fabriku koja će se graditi po sistemu „ključ u ruke“, srpska strana će obezbediti zemljište i infrastrukturu, navodi se i dodaje da će ta kompletno grinfild investicija obezbediti dovoljne količine kineske „Sinofarm“ vakcine ne samo za Srbiju, već i region.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.