U trendu

Fasade u Novom Sadu oblepljene nalepnicama Liman – slobodna zona

Novosadsko naselje Liman, u kojem nepoznate osobe učestalo crtaju zastave Srbije po fasadama zgrada, osvanula su jutros oblepljena nalepnicama na kojima piše „Strah nije opcija – slobodni Liman“ i „Liman – Free zone“.

Nalepnice čiji autori takodje nisu poznati lepljene su po ulazima u zgrade i preko grafita, na plavom polju na iscrtanim zastavama Srbije.

Član Saveta mesne zajednice Liman Vladimir Ilić, kojem su nepoznate osobe nedavno isekle gume na automobilu, kaže da nije upoznat sa akcijom lepljenja nalepnica, ali da ne podržava takav način ispoljavanja stavova.

„Nisam upoznat sa tim. Kao neko ko je doživeo vandalizam ne mogu da podržavam vandalizam nad tudjom imovinom. To je slično kao iscrtavanje grafita i zastava po fasadama. Poruke na nalepnicama su u redu, ali ne preko tudje imovine“, rekao je Ilić za agenciju Beta.

U nekoliko mesnih zajednica na Limanu predstavnici grupa gradjana pobedili su kandidate vladajuće Srpske napredne stranke na nedavnim izborima i preuzeli upravljanje savetima tih mesnih zajednica.

Osim crtanja zastava po fasadama, u naselju je bio organizovan i protestni skup mladjih osoba pod fantomkama koje su nosile i veliki transprent podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Akciju crtanja zastava i pomenuti protest podržali su predstavnici vladajuće stranke i sam gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Nevladina organizacija Grupa za konceptualnu politiku pozvala je Novosadjane i javnost da zaštite novosadske mesne zajednice u kojima su nezavisni kandidati ušli u njihove savete.

Pozvali su nezavisne članove saveta mesnih zajednica na Limanu da sazovu zborove gradjana na kojima bi se stanovnici njihovih mesnih zajednica izjasnili povodom nasilja koje se sprovodi nad njihovim institucijama i zajedničkom imovinom.

„Za to je odgovorna novosadska vlast koju čine SNS i njeni komunalni koalicioni partneri i zato bi nezavisni kandidati morali da javno osude takve postupke gradske vlasti i pozovu gradjane na mir i solidarnost sa demokratski i neposredno izabranim članovima saveta“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.