U trendu

FBG: Prosvetari u Beogradu diskriminisani, nemaju pravo na naknadu za sopstveni prevoz

Prosvetni radnici u Beogradu ne mogu da biraju da li će dobiti novčanu naknadu ukoliko na posao dolaze sopstvenim prevozom, već isključivo imaju pravo na mesečnu kartu za javni gradski prevoz, rekao je danas za agenciju Beta predsednik prosvetnog sindikata Forum beogradskih gimnazija (FBG) Aleksandar Markov.

Prema njegovim rečima, prosvetni radnici iz Beograda su već duže vreme diskriminisani u odnosu na druge delatnosti i kolege koje žive i rade izvan Beograda, jer prema Zakonu o radu, zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju.

„Kako je zaposlenima u prosveti poslodavac škola u kojoj rade, tako bi svaka škola, prema tumačenju Zakona o radu i Posebnog kolektivnog ugovora, morala da obezbedi sopstveni prevoz za prevoz radnika, što razume se nije praksa“, rekao je Markov.

On je istakao da zaposleni u prosveti, iako su uvek imali pravo na mesečnu kartu, opcija da biraju izmedju karte i naknade za sopstveni prevoz nikada nije ponudjena.

Dodao je da je bilo prosvetnih radnika koji su se pisanim putem izjasnili da umesto mesečne pretplate žele naknadu, ali su školski odbori to odbijali, pa su zaposleni „pravdu potražili na sudu“.

„Bilo je kolega koji su pokretali sudske sporove, ali nisu uspevali da ih dobiju jer su prvostepene presude bile takve da su sudije tumačile gradski prevoz kao sopstveni prevoz, što nikako ne može biti isto“, ocenio je Markov.

On je dodao da se ostali reprezentativni sindikati ne bave preterano tom temom, uz obrazloženje da je to „tako kako je i da ne može da se promeni“.

„A moguće je i da su procenili da im ova tema nije dovoljno atraktivna za članstvo, jer se tiče samo nastavnika i zaposlenih u prosveti iz Beograda“, kazao je Markov.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je u sredu novinarima, prilikom obilaska Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, da ta odluka nije u domenu ministarstva, ali da smatra da je ona „u interesu i grada i nastavnika“.

„Mislim da je odluka sasvim utemeljena i komplementarna onome što je u interesu grada i interesu nastavnika i profesora, ali svakako da je moguće da se preko gradskog sekreterijata, kao i do sada, po mnogim pitanjima zakaže sastanak i da se ukaže ukoliko postoje problemi da se ti problemi i razreše“, rekao je Ružić.

Predsednik FBG Aleksandar Markov istakao je da su se oni i obraćali Gradskom sekretarijatu za obrazovanje u martu 2020. godine sa predlogom da se novac od mesečne pretplate preusmeri nastavnicima za troškove interneta, jer se nastava tada odvijala onlajn.

On je naveo da su pre nedelju dana tražili i prijem kod zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, u cilju pronalaženja rešenja prihvatljivog za obe strane.

„Medjutim, do ovog trenutka nismo dobili odgovor, kao što odgovor nije stigao ni iz Gradskog sekretarijata za obrazovanje“, izjavio je Markov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.