U trendu

Figaro: Francuska učenica među devet žrtava napada u školi Vladislav Ribnikar

Francuski list Figaro (Le Figaro) potvrdio je da je među devet žrtava jučerašnjeg oružanog napada u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu bila francuska učenica i dodao da je neviđeni masakr sa predumišljajem počinio đak od 13. godina.

„Učenik od 13 godina ušao je u sredu u školu oko 8.40 sati sa pištoljima koje je uzeo iz stana svog oca, a zatim je otvorio vatru ubivši devet osoba, uključujući jednu francusku učenicu“, preneo je list saopštenje francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Figaro u tekstu sa naslovom „Masark u Srbiji: Francuska učenica među devet žrtava“, preneo je da „đak od 13 godina sa predumišljajem počinio neviđeni masakr u frankofonoj školi u Beogradu“.

Prenoseći izjave srpskih zvaničnika koji su usledili juče tokom celog dana sa detaljima ubistava, hapšenja učenika i svedočenja preživelih đaka koji su bili u školi za vreme napada, Figaro je naveo da je počinilac Kosta K. bio poznat kao dobar učenik koji je, čini se, loše prihvatio lošu ocenu u školi i ruganje svojih drugova iz razreda koji su ga zvali „štreber“.

„Za mnoge ta tragedija pokazuje da je krajnje vreme da institucije i društvo u celini reaguju na sveprisutno nasilje“, naveo je Figaro prenoseći izjavu predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković da škole u Srbiji „više nisu bezbedne“.

„Naše škole nisu više bezbedne, nasilje društva je preplavilo i prodrlo u škole, hitno moramo nešto da menjamo“, rekla je ona.

„Mladi ove zemlje žive u atmosferi u kojoj se promoviše brutalnost u svim sferama, bez ikakvih sankcija, počev od medija“, navelo je Udruženje srednjih škola.

Figaro se na kraju teksta zapitao da li će se Srbija, proglašavajući trodnevnu državnu žalost, zadržati na činjenici da je prema studiji iz 2018. ženevskog Instituta za međunarodne i razvojne studije, treća zemlja u svetu po broju oružja u rukama civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.