U trendu

FINS pozvao na protest 'Nauka bez straha' u četvrtak 23. marta

Samostalni sindikat Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) pozvao je danas „naučnu zajednicu i građane“ na protest „Nauka bez straha“, u četvrtak 23. marta, ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Sindikat je u pozivu naveo da protest organizuje sa zahtevom da nadležne institucije „konačno odreaguju na brojne upućene dopise“ jer ne žele „dalje otkaze, upozorenja, pretnje i povrede radnih prava“.

S obzirom na to da uskoro ističe mandat sazivu Upravnog odbora i predsedniku Draganu Tešanoviću, sindikalci od sadašnjeg ili budućeg Upravnog odbora očekuju da u „što kraćem roku razmotri dokaze“ koje su dostavili Sindikat, Naučno veće i članovi Upravnog odbora iz reda zaposlenih.

Tražili su da se direktorka Instituta Elizabet Janić Hajnal pozove na odgovornost zbog davanja otkaza naučnom savetniku zbog mišljenja koje je izneo, kao i zbog davanja upozorenja pred otkaz „izrečenih prema zakonima koji nisu važeći“, povreda Zakona o radu i akata Instituta prilikom isplata zarada.

Smatraju da postoji njena odgovornost zbog nepoštovanja Zakona o nauci, višegodišnjeg neuvođenja finansijskog upravljanja i kontrole, usvajanja Sistematizacije radnih mesta bez pozitivnog mišljenja sindikata, stvaranja radnog okruženja u kojem se zaposleni osećaju nesigurno i zastrašeno, te povrede prava na štrajk.

„Ministarku Jelenu Begović i nadležnog pokrajinskog sekretara prof. dr Zoran Miloševića pozivamo da reaguju na apele zaposlenih! Borićemo se svim zakonski raspoloživim sredstvima za naša prava i opstanak Instituta, jer uprkos ovako lošim uslovima rada ostvarujemo izvanredne uspehe u nauci“, dodali su u pozivu na protest.

Protest zakazan je za četvrtak, 23. mart, u 16 časova, ispred zgrade vojvođanske vlade, na novosadskom Bulevaru Mihajla Pupina 16.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.