U trendu

Fiš fest u Beogradu oživeo vodenu varoš (FOTO/VIDEO)

Tradicionalna gastronomska kulturno-zabavna manifestacija Fiš fest 2021. (Fish Fest 2021) održana je ispod zidina Kalemegdanske tvrđave, na obali Dunava, uz riblje i mediteranske specijalitete i čuvenu riblju čorbu u kazanima od 100 litara.

Najavljujući manifestaciju koja privuče na hiljade Beogradjana i ostalih posetioca, vršilac dužnosti direktora Centra beogradskih festivala (CEBEF) Damir Handanović je rekao: „Ovo je jedan lep dogadjaj gde ljudi u poslednjim danima leta mogu da izadju na vazduh i da se prošetaju i da uživaju u kulinarskim specijalitetima od 2. do 5. septembra na keju kod Kule Nebojša“.

Predsednik udruženja „Dunav u srcu“ i predstavnik Fiš festa Djordje Živanović je podsetio da se manifestacija održava na mestu gde su se nekada nalazili vodeni prolaz, vodenica, riblja pijaca.

„Fiš fest Beograd 15. put zaredom oživaljava vodenu varoš koja se nekada ovde nalazila u vreme despota Stefana Lazarevića. Naš motiv je bio da ovaj deo Beograda oživimo i da u dane Fiš festa, ako je moguće, napravimo neku rekonstrukciju kako je to nekada izgledalo kada je Beograd bio centar trgovine jugoistočne Evrope.“

U Beograd su tradicionalno došla najveća imena kulinarstva iz Srbije i celog regiona poput Steve Karapandže iz Hrvatske.

„Ono što je važno da kažemo je da će svakog dana najbolji majstori iz Srbije na otvorenom pripremati ribu, riblju čorbu i riblje specijalitete. Uz sve to će biti prigodan zabavni program i za odrasle i za decu, u večernjim časovima će biti di-džej nastupi, a tokom celog dana će biti izložba slatkiša, nautička izložba plovila NARVAL, ljutih sosova kao jedna mala riblja pijaca i biće zabavni program za decu gde će biti animatori i mini zabavni park“, dodao je Živanović.

Šef kuhinje, član Asocijacije šefova-kuvara Srbije i Kulinarske asocijacije Srbije Stambol Geštamov je najavio pripremanje hrvatskih ribljih specijaliteta poput brodeta, buzara, njoki sa plodovima mora, kao i specijaliteta iz BiH kao što su bosanski lonac i čuveni sarajevski ćevapi.

„Dosta jaka ekipa. Na samom ulazu će kao i svake godine biti pečena riba, nekoliko vrsta, deverika, smudj, losos, girice sa pet-šest vrsta priloga, različite salate, tradicionalna riblja čorba koja će biti na starom mestu“, rekao je Geštamov.

U završnici manifestacije održano je takmičenje najboljih kuvara u pripremanju riblje čorbe, a posetioci su tokom četiri dana Fiš festa imali priliku i da probaju najbolja vina, sireve i maslinovo ulje.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar