U trendu

Fotografije dece iz Zvečanske „planule“ za dva sata

BEOGRAD – Sinoć su u holu opštine Vračar deca iz Zvečanske predstavila svoj svet kroz izložbu fotografija pod nazivom „Mesec dana mog života“.

Svaku od 100 fotografija pratile su dirljive dečje priče, a njihovi autori, deca i mladi iz domova, upotpunili su veče svojim smehom i divnim anegdotama nastalim kroz dugogodišnje druženje sa saradnicima CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine, organizatora izložbe.

Preko 100 Beograđana je u ponedeljak uveče posetilo jedinstvenu izložbu koja je nastala tako što su deca iz Zvečanske mesec dana fotografisala sve ono što im je važno, a zatim svaku fotografiju povezala sa svojim iskustvom, svojim željama i svojim razmišljanjima.

Izložbu su otvorili Mihailo Grupković, predsednik Skupštine opštine Vračar i Lidija Bukvić, programski direktor Cepore, ističući kako su ovakvi projekti važni za samu decu, ali i za sve one koji žele da ih upoznaju i da im budu podrška.

„Neke od ovih fotografija su toliko emotivne da ne možete da ne zaplačete. Toliko emocija, ozbiljnog razmišljanja o svetu, ljudima, porodici… Podsete vas na to šta sve ova deca nose sa sobom svaki dan. A onda kada ih vidite ovde, nasmejane, vesele, kako vam pričaju o svojim ciljevima, željama, gde planiraju da idu i šta da rade, shvatite kako su oni mali heroji koji su nekad i jači od nas velikih, odraslih“, rekao je jedan od posetilaca izložbe.

Lidija Bukvić kazala je da su svi njihovi projekti za decu bez roditeljskog staranja osmišljeni s ciljem da oni bolje razumeju sebe i druge, da ostvare svoje potencijale, da budu jednistvene, uspešne, srećne osobe.

„Mi volimo da kažemo da želimo da osnažimo decu da oni sami budu autori svojih priča, da ne dozvole da ih oblikuje to što neko drugi vidi u njima, što ih neko sažaljeva ili pretpostavlja da su nekakvi kakvi nisu“, kazala je Bukvić.

Izložba je bila i prodajnog karaktera, a činjenica da su gotovo sve fotografije prodate za manje od dva sata govori o kvalitetu samog događaja i o želji ljudi da pruže podršku daljem radu sa decom i mladima bez roditeljskog staranja.

Izložba fotografija nastala je u okviru projekta „Mesec dana mog života – radionice i izložba fotografija sa decom bez roditeljskog staranja“, koji sprovodi CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, uz sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja RS i podršku zaposlenih firme eFront.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar