U trendu

Francuski ambasador otvorio konferenciju mladih naučnika Korak u nauku (FOTO)

Godišnju Konferenciju mladih naučnika „Korak u nauku“ danas je svečano otvorio ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni (Jean-Louis Falconi) koji je učesnicima putem video-veze govorio o značaju nauke za razvoj društva, saopštili su organizatori.

„Koliki je značaj nauke za razvoj društva danas više nego ikada ranije je jasno svima. Važno je da nauka odgovori svim izazovima, ali je važno i da se vrati poštovanje u stručne autoritete. Zbog toga nauka treba da bude transparentna, ali i da deli svoja stečena znanja sa svima“, rekao je Falconi.

Francuski ambasador je dodao da je Petnica mesto na kojem se upravo započinje izgradnja odgovornih gradjana svesnih značaja kritičkog razmišljanja, i metode zaključivanja zasnovane na činjenicama, a ne uverenjima.

„Diskusija vaših polaznika, iako tek srednjoškolaca, ohrabruje i pokazuje da je Petnički obrazovni model uspešan. Raduje me da postoji dugogodišnja saradnja Francuskih institucija i Istraživačke stanice Petnica, a najviše na polju edukacije o klimatskim promenama“, rekao je Falkoni.

„Korak u nauku“ je centralni godišnji dogadjaj u Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 150 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom cele ove nedelje diskutovaće rezultate 70 istraživačkih projekata iz 20 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici.

„Korak u nauku“ traje od 7. do 12. decembra, a danas su predavanja održali profesor Fransoa Tadei (Francois Taddei) sa Univerziteta u Parizu i Sofija Stefanović sa Biosens Instituta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar namenjen naprednom dodatnom vanškolskom obrazovanju i podršci mladima uzrasta od 14 do 19 godina koji pokazuju izrazito visok stepen zainteresovanosti i sposobnosti u domenu prirodnih i društvenih nauka i savremenih tehnologija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.