U trendu

Francuski general de Mondezir dobija ulicu u Beogradu

BEOGRAD – Gradska Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica usvojila je danas inicijativu Udruženja književnika Srbije da se jedna ulica u Beogradu nazove po francuskom generalu Pijaronu de Mondeziru, u znak zahvalnosti za sve zasluge koje je učinio za srpski narod tokom Prvog svetskog rata.

Predsednica komisije Andrea Radulović rekla je da je predlog da se, simbolično, jedan deo Ulice Tadeuša Košćuška, koji se oslanja na Kalemegdan kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj i na početak Pariske ulice, nazove Ulicom Pijarona de Mondezira.

Drugi će drugi deo ulice, od Cara Dušana do Dunavskog keja, ostaće Ulica Tadeuša Košćuška, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Radulović je podsetila da je Pijaron de Mondezir bio je saborac srpskom narodu u oba balkanska rata i svedok stradanja u Prvom svetskom ratu.

Takođe, istakla je da je Pijaron de Mondezir poslednji put boravio u Srbiji 11. novembra 1930. godine na ceremoniji otkrivanja Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Na prijemu kod kralja Aleksandra, pored Ordena belog orla prvog stepena i komandirskog krsta Karađorđeve zvezde, dodelken mu je i novoustanovljeni Orden jugoslovenske krune.

Prema njenim rečima, u obrazloženju inicijative navodi se značaj misije Pijarona de Mondezira za srpsku vojsku koji je nesaglediv.

„Misija je poslata u pomoć iscrpljenoj i gladnoj srpskoj vojsci koja se u decembru 1915. godine našla na obalama Jadranskog mora. Evakuacija srpskih snaga je otpočela 17. januara i okončala se krajem februara. Tokom ta dva meseca iz Albanije je evakuisano 145.000 ljudi.

Francuski general je sproveo proces evakuacije i reorganizacije vojske uklonivši sve propuste saveznika. Uz njegovu pomoć vojska se oporavila i postala možda i najvažnija karika Istočne armije, koja je, prema mišljenju vojnih stručnjaka, odigrala presudnu ulogu u porazu Centralnih sila u Prvom svetskom ratu“, navela je Radulović.

Ona je istakla i da će se na narednoj sednici gradskog parlamenta pred odbornicima naći ukupno 3.192 predloga ulica za imenovanje, i to u gradskim opštinama Obrenovac, Mladenovac, Lazarevac, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Sopot i Barajevo.

Time će biti završen projekat Vlade Srbije – ažuriranja Adresnog registra za Grad Beograd.

Na današnjoj sednici Komsije usvojeni su i predlozi odluka o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji opština Zemun i Surčin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.