Francuz pomaže srpskoj deci sa Kosova da odu na letovanje

Francuski humanitarac Arno Gujon, koji godinama pomaže Srbima na Kosmetu, kaže da trenutno radi na pripremanju letovanja za 42. dece iz srpskih enklava, da spremaju konvoj humanitarne pomoći koji će ovih dana krenuti na KiM, ali da radi i veliki projekat sa eparhijom Raško- prizrenskom za izgradnju farme za tov svinja kod Novog brda.

Govoreći o bezbednosti Srba na KiM on je rekao da je bezbednosna situacija bolja nego pre 13 godina, ali da i dalje ima dosta napada, napetosti, te da su u Metohiji u povratničkim selima ljudi na meti ekstremista kako bi pokazali drugima „nemojte da se vratite“.

Da Ramuš Haradinaj nije pušten na slobodu, kako kaže, moglo je da dođe do incidenta, jer su mnogi ali i on, pretili ratom, pogromima.

„To je opasno. Problem na Kosovu nije samo ekonomska situacija. Mnogi kažu i u centralnoj Srbiji Srbi teško žive. To je tačno, ali kada u centralnoj Srbiji izgradite kuću znate da će ona tu sigurno biti narednih 50 godina, ali kada izgradite kuću na KiM stalno ste u strahu da će je neko zapaliti, da ćete morati da je napustite“, rekao je Gujon gostujući na TV Pink.

Gujon će u četvrtak održati predavanje na Pravnom fakultetu u Beogradu „Druagačiji pogled“, jer kako kaže ima drugačiji pogled na Srbiju od ostalih Francuza, ali i često drugačiji pogled od mnogih Srba.

„Želim da pokažem da ima mnogo toga što je ovde dobro, a ne postoji u Francuskoj, a mnogo toga što je loša, ali to ne znači da ne postoji i tamo“, naglasio je on.

Mladima koji žele da odu iz zemlje, recimo u Francusku, poručuje da dobro razmisle. Jeste tamo plata 2.000 evra, ali su i trošlovi mnogo veći, karta za muzej je 50 evra, piće u kafiću 10 evra, u Srbiji, kako kaže, plata jeste 400 evra, ali su i troškovi manji.

Kada se podvuče crta, nastavlja on, možda je malo bolje u Francuskoj, ali treba se zapitati da li je vredno odlaska, jer ćete u Francuskoj uvek biti stranac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.