U trendu

G. čistoća:Pažnja zbog krpelja tokom praznika

BEOGRAD – JKP Gradska čistoća apeluje na Beograđane koji će dane predstojećih praznika provesti u prirodi da obavezno koriste repelente, nose duge rukave i nogavice i izbegavaju boravak na nepokošenim površinama, kako bi se zaštitili od krpelja.

„Takođe, neophodno je da sugrađani posle dana provedenog u prirodi obave samopregled, pregled dece i kućnih ljubimaca kako bi na vreme mogli da reaguju ukoliko uoče krpelja na telu“, dodaje se u saopštenju JKP.

Od aprila 2021. godine laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Gradske čistoće obavlja i analizu krpelja uklonjenog sa tela čoveka i životinje na prisustvo bakterije „Borrelia burgdorferi“ u skladu sa cenovnikom vanrednih usluga preduzeća.

Rezultati testiranja senzitivnom PCR metodom izdaju se za samo 24 sata od momenta prijema uzorka.

Kako bi Čistoća olakšala sugrađanima usled epidemiološke situacije izazvane kovidom, stručne ekipe Čistoće izlaze u susret i po pozivu dolaze na adresu koja odgovara sugrađanima kako bi preuzeli krpelja za analizu, pa zainteresovani ne moraju da brinu o transportu uzorka.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine Gradske čistoće od marta kontinuirano sprovodi i monitoring komaraca i suzbijanje larvi ovih insekata.

U prethodnom periodu ovaj tretman je sproveden na površini od 3.000 hektara i obuhvatio je priobalje reka Save i Dunava, kao i naselja na teritoriji opština Palilula, Zemun i Surčin.

„Sugrađani mogu sprečiti razmnožavanje komaraca tako što će redovno čistiti oluke, ukloniti automobilske gume, kante, prazniti podloške saksija, kako se u njima ne bi zadržavala voda i time obezbedili uslovi za razvijanje larvi, a samim tim i odraslih komaraca“, dodaje se.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.