Garda Vojske Srbije obeležila 186 godina postojanja

Jedinica Garde Vojske Srbije (VS) obeležila je danas 186 godina od osnivanja u kasarni Dedinje u Beogradu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na svečanosti da su dosadašnjim radom i zalaganjem pripadnici Garde VS zaslužili divljenje i poverenje svih gradjana.

On je naveo da su snaga i uvežbanost, dostojanstvo i vojnički ponos pripadnika Garde prva slika i prvi utisak koji o njoj stiče svaki zvaničnik iz sveta koji dolazi u goste.

„Jedinstven strojevi korak, vojnička disciplina, uvežbanost i izvanredno vojničko i ljudsko ponašanje izvan parade i kasarne oduševljavaju gradjane širom sveta. Na takvu elitnu jedinicu VS možemo se osloniti s ponosom“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ne menjajući namenu od osnivanja do danas, Garda je nastavila da čuva otadžbinu, čast države i naroda.

„Ova jedinica je u prethodnoj godini ostvarila zavidne rezultate realizujući čak 238 vojnih počasti, 27 nastupa reprezentativnog orkestra Garde, dva egzercira, šest počasnih artiljerijskih paljbi, prevoženje 162 strane vojne delegacije kao i 226 aktivnosti u reprezentativnim objektima“, rekao je on.

Predsednik Srbije je posebno istakao učešče Garde na vojnim paradama u Moskvi i Pekingu i dodao da je sa gardistima pre tri nedelje obeležena 100. godišnjica iskrcavanja Srpske vojske na Krf u Prvom svetskom ratu.

Garda Vojske Srbije obeležava svoj Dan u znak sećanja na 6. maj 1830. godinu kada je prva gardijska jedinica osnovana u Kneževini Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.