U trendu

Gavrilović: Vučićev novi Srbin spolja Evropejac a iznutra neškolovani nacionalista

Istoričar Darko Gavrilović izjavio je danas da aktuelna vlast u Srbiji stvara „Novog Srbina“ koji će spolja da bude Evropejac, a iznutra neškolovani nacionalista.

Gavrilović je u intervjuu za portal Centra za istoriju, demokratije i pomirenje današnju vlast uporedio sa vlašću Milana Nedića, kvislinga iz Drugog svetskog rata, koji je stvarao „novog Srbina“ slično imidžu totalitarnih režima u Evropi u 20. veku.

„Nedićev Novi Srbin spolja je trebalo da bude fizički zdrav a iznutra fašista. Današnje vlasti prave Novog Srbina, koji je spolja Evropejac, a iznutra neškolovani nacionalista“, rekao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, istorija je u nekim segmentima sadašnjosti počela da se ponavlja, za šta su najviše krivi političari, potom „samožive i servilne intelektualne elite“, kao i svi oni koji ih iz neznanja ili lične koristi slede.

„Oni mogu biti kreatori i sledbenici novog zla koje izrasta na temeljima bolesne prošlosti. Na primer, u Srbiji se u poslednjih 25 godina premalo govorilo i pisalo o fašističkoj prošlosti ove zemlje. A deo te prošlosti je bila politika kolaboracionističke vlade Milana Nedića“, kazao je Gavrilović.

Podsetio je da je propaganda vlade Milana Nedića isticala upravo Nedića kao idealnog „Novog Srbina“, stvarana je slika o Nediću kao junaku, nesebičnom čoveku, odlučnom, jedinom koji može da spasi Srbiju koja je propala najviše zbog vlasti prethodnih demokratski izabranih političara i stranaka.

„Prema Nedićevoj propagandi, svi ti bivši vlastodršci su bili ogrezli u korupciju. Postali su izdajice srpskog naroda. Svoju lenjost preneli su u mase. Uništili su dobrog srpskog domaćina. Podsticali su visoko školstvo umesto da uče Srbina da bude radnik. Oterali su devojke u gradove i dali im da se preterano šminkaju i doteruju, umesto da sede kod kuće i radjaju decu. Srbin je optuživan kao lenj čovek“, rekao je Gavrilović.

Dodao je da i današnja vlast u Srbiji nekritički osudjuje prethodnu vlast.

„I ona govori o lenjom Srbinu. Najveća razlika je u tome što nemamo koncentracione logore i javno ih nova vlast osudjuje. A u stvari, stvorena je klima u kojoj desetine hiljada mladih beže iz zemlje kao da je ona jedan veliki logor nezaposlenosti, i zdrav život traže negde drugde“, ocenio je Gavrilović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar