U trendu

Geodetski zavod Srbije negira da su objekti u Savamali izbrisani iz baze podataka pre rušenja

Republički geodetski zavod Srbije je danas negirao pisanje lista Danas da su i pre rušenja 12 objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala, 24. aprila 2016. godine, iz baze podataka izbrisani objekti u čitavoj Hercegovačkoj ulici gde je predvidjena izgradnja „Beograda na vodi“.

„Istina je, da su podaci u elektronskoj bazi katastra nepokretnosti izmenjeni tek kada je Rešenje o brisanju postalo konačno, 20. juna 2016. godine, skoro dva meseca kasnije u odnosu na tvrdnje koje za ‘Danas’ iznosi Dragan Marić“, navedeno je u saopštenju Geodetskog zavoda.

Geodetski zavod tvrdi da gradjanin Marić, namerno ili iz neznanja, dovodi javnost u zabludu i manipuliše informacijom da za datum 24. april 2016. nije izdat list nepokretnosti i taj podatak nudi kao dokaz da u elektronskoj bazi katastra nepokretnosti tada nije bilo upisanih objekata.

Geodetski zavod smatra da „u dnevnom listu Danas, u tekstu pod nazivom ‘Savamala izbrisana iz katastra i pre rušenja’, pojedinci ili grupe neuspešno manipulišu činjenicama kojima pokušavaju da u nepostojeću aferu uvuku i Republički geodetski zavod (RGZ)“.

Po informacijama lista Danas, svi objekti iz te ulice izbrisani su iz katastra nepokretnosti zbog čega se ispostavlja da na dan rušenja prema RGZ-u „ništa od objekata nije srušeno, jer ništa nije ni postojalo“.

Gradjanin Dragan Marić je u novembru prošle godine putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja zatražio kopije listova nepokretnosti u Hercegovačkoj ulici od 24. aprila, a RGZ je odgovorio da te podatke nema, piše Danas.

Marić je rekao da je odgovor RGZ-a „dokaz da su dali odgovor sa lažnim podacima ili su podatke stvarno uništili“ i najavio krivičnu prijavu i gradjanskopravnu tužbu zbog toga.

Vršilac dužnosti zaštitnika gradjana Miloš Janković potvrdio je za list da je postupak u vezi s tim već u toku.

S druge strane, Republički geodetski zavod tvrdi da se list nepokretnosti ne može izdavati retroaktivno i izdaje se samo po zahtevu stranke.

„Činjenica da ne postoje listovi nepokretnosti samo govori o tome da 24. aprila 2016. ni jedna stranka nije tražila list nepokretnosti za navedene parcele. To je i razlog zbog kojeg Katastar Savski venac ne može da ima listove nepokretnosti za parcele u Hercegovačkoj s traženim datumom“, objasnio je Geodetski zavod.

Zavod dodaje da je Dragan Marić 6. i 19. aprila 2017. dostavio nove zahteve za iste informacije, što, kako je ocenjeno, „ukazuje na želju za fabrikovanjem afere“.

Geodetski zavod tvrdi da Marić pokušava da učestalim slanjem uvek sličnih pitanja RGZ-u, iskonstruiše nastavak „afere“, iako je na osnovu njegove žalbe Poverenik za informacije od javnog značaja 17. marta 2017. zaključio da je Katastar Savski venac postupio po zakonu.

U noći izmedju 24. i 25. aprila prošle godine porušene su zgrade u Savamali, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. Grupa maskiranih ljudi porušila je objekte bagerima, a presretala gradjane koji su prolazili tuda, oduzimala im telefone i maltretirala ih. Gradjani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.