U trendu

Godišnjica bombardovanja kineske ambasade

Ambasador Kine Li Mančang, predstavnici Vlade Srbije, grada Beograda i Udruženja novinara Srbije danas su u Beogradu položili vence na mestu gde je pre 17 godina u bombardovanju kineske ambasade poginulo troje kineskih novinara.

Ambasador Kine rekao je novinarima da ta zemlja neće zaboraviti istoriju, ali da ipak žele da gledaju u budućnost i da žele ljudi žive u miru i slozi i jedni drugima pomažu, a ne suprotno.

„Srdačno zahvaljujemo Vladi Srbije što uvek podržava kineske suštinske vitalne interese, a naravno i mi kao zvanična politika Kine uvek podražavamo Srbiju koja je nama iskren prijatelj“, rekao je Mančang.

Predsednica udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da je UNS duboko uveren da su kineski novinari ubijeni ne samo zato što su radili svoj posao, već zato što su bili prijatelji Srbije.

„Mi duboko poštujemo sećanje na te ljude i nećemo ih nikada zaboraviti“, kazala je Smajlović.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da treba da se svi sećaju žrtava i obeležavaju godišnjice, ali i da „gledamo u budućnost i da nam se takve situacije više ne ponove“.

On je naveo da će na mestu gde se nekad nalazila kineska ambasada biti izgradjen kineski kulturni centar i obeležje koje će podsećati na novinare koji su stradali, tako da će na taj način ostati trajno sećanje na njih u Srbiji.

Venac je u ime Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja položio državni sekretar Aleksandar Jablanović.

Danas se navršava 17. godina od kada je u NATO bombardovanju tadašnje SRJ, sa tri projektila pogodjena zgrada kineske ambasade na Novom Beogradu, u kojoj su poginula tri novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar