U trendu

Godisnjica Majskog prevrata, Mladenovic i Karl polozili cvece

BEOGRAD – Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl položili su danas cveće na prostoru između zgrade Predsedništva Srbije i Starog dvora, na mestu gde su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, čime je obeležena godišnjica Majskog prevrata.

Mladenović je poručio da su tada odigrani mnogi događaji koji su uticali na razvoj i tok srpske istorije.

„Na poseban način odajemo poštu kralju koji je zadužio srpski narod i krajem 19. i početkom 20. veka počeo da modernizuje Srbiju. Sećajući se kralja Aleksandra Obrenovića, sećamo se poslednjeg vladara iz velike dinastije koja je oslobodila Srbiju, učinila je ponovo kraljevinom i stavila je na pijedestal i u porodicu evropskih naroda koji su bili uticajni u evropskim i svetskim odnosima“, rekao je Mladenović.

On je podsetio da je nakon Majskog prevrata Srbija dobila novu dinastiju i počela drugačije da funkcioniše na međunarodnom planu, te prošla kroz jedan od najturbulentnijih perioda svoje istorije.

„Aleksandar Obrenović je kao mlad vladar živeo u veoma izazovnom vremenu, a u takvim vremenima i mi danas živimo. Obaveza potomaka je da se sećaju svojih vladara, a posebno onih koji su iza sebe ostavili mnogo više dobrih stvari nego loših“, naglasio je Mladenović.

Gradski sekretar Ivan Karl je podsetio da je Aleksandar Obrenović najmlađi i najtragičniji vladar te dinastije, dodajući da je događaj koji je označio kraj dinastije Obrenović, u mnogo čemu opredelio sudbinu Srbije i Balkana.

„Kao narod treba da se sećamo Obrenovića i svih pozitivnih tekovina te dinastije koja je stvorila modernu Srbiju. Takođe, treba da baštinimo i tekovine dinastije Karađorđević i da ne stvaramo više podele koje su i dovele do Majskog prevrata. Takve podele nisu potrebne, treba da učimo iz istorije da nam se loše stvari iz prošlosti ne bi ponavljale u sadašnjosti i budućnosti“, rekao je Karl, saopštio Beoinfo.

Ubistvo kralja i kraljice sprovela je grupa oficira i civila u noći između 28. i 29. maja 1903. godine (po starom kalendaru), odnosno 10. na 11. jun po današnjem kalendaru.

Na čelu grupe bio je oficir Dragutin Dimitrijević Apis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.