U trendu

Grad objavio javne nabavke za rečni prevoz i bicikle

BEOGRAD, 30. decembra (tanjug) – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Grad objavio dve javne nabavke u kojima traži partnere za novi sistem rečnog javnog prevoza, kao i za sistem javnih bicikala.

On je naglasio da se na projektu rečnog javnog prevoza radi već tri godine i podsetio da su na poslednjoj sednici Skupštine grada donete odluke koje će omogućiti početak realizacije tog posla.

„Po konkursu koji smo objavili i koji će trajati do februara, tražimo partnera koji će obavljati rečni javni prevoz na dve linije“, rekao je Vesić za Tanjug.

Naveo je da je u planu da se javni rečni prevoz obavlja sa 10 brodova, te da će u prvoj godini biti dva broda, u drugoj i trećoj četiri, a postojaće, kaže, i jedan rezervni brod.

„Imaćemo „crvenu“ i „plavu“ liniju, koje će se širiti u tri faze. U prvoj fazi, „plava“ linija će ići od Bloka 70 do Ade Ciganlije, TC „Galerija“ i Brankovog mosta, dok će u drugoj fazi kretati iz Bloka 45, a u trećoj fazi će posle Brankovog mosta produžavati do Beton hale i SC „Milan Gale Muškatirović“ rekao je Vesić.

Naveo je da će u drugoj fazi rečni saobraćaj obuhvatiti Borču, odnosno levu obalu Dunava, dok će u trećoj fazi stizati do Ade Huje.

„Nadam se da ćemo naći partnere koji će zajedno sa nama investirati u rečni javni prevoz. Beograd je jedini veliki evropski grad, sa ovoliko velikim akvatorijumom, koji ne koristi reke za javni prevoz“, rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je rekao da se karte za rečni prevoz neće posebno plaćati i da će će važiti „povlastice“ koje važe u autobusima, tramvajima i drugim vozilima javnog prevoza.

Istakao je da će se u narednom periodu pripremati pristaništa na kojima će postojati stajalište, sličnog izgleda kao stajališta za druge vidove javnog prevoza sa validatorima za karte.

Govoreći o javnoj nabavci za sistem javnih bicikala, Vesić je rekao da Grad traži partnera koji će postaviti 150 stanica javnih bicikala, za oko 1.500 javnih bicikala.

„Tako ćemo omogućiti da građani Beograda koriste sistem javnih bicikala, kao što je slučaj u drugim svetskim metropolama“, rekao je Vesić.

Dodao je da će se u naredne četiri godine graditi oko 500 kilometara novih biciklističkih staza, kako bi se obezbedila potrebna infrastruktura za javne bicikle.

On je istakao da Grad Beograd u budućnosti očekuje postavljanje više od 200 elektro-punjača na ulicama.

„Radimo i na subvencijama za ljude koji koriste električne automobile. Razmišljamo o opcijama prema kojima bi parkiranje za vlasnike električnih automobila bilo besplatno za pola sata ili sat vremena“, rekao je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar