U trendu

Grad raspisao tender za kupovinu novih 80 trolejbusa

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Grad raspisao tender za kupovinu novih 80 trolejbusa u vrednosti od 47 miliona evra.

Vesić je rekao za Tanjug da se u voznom parku Grada trenutno nalazi 80 trolejbusa koji su stari 13 i po godina, te da očekuje da će u Beograd stići kvalitetni trolejbusi koji će omogućiti građanima komforan prevoz.

„Vrednost tendera je 47 miliona evra, tražimo od onih koji će nam isporučiti trolejbuse da budu najkvalitetniji koji se proizvode na svetu“, rekao je Vesić.

Jedan on zahteva je, kaže Vesić, da trolejbusi imaju najmanje 10 kilometara autonomije, što znači da istovremeno budu i elektro-autobusi i trolejbusi.

„Želimo da budu istovremeno elektro-autobusi i trolejbusi jer će moći da idu najmanje 10 kilometara bez pantografa kao elekro autobusi, što bi nam omogućilo da produžimo neke trolejbuske linije, da povežemo različite linije bez izgradnje mreže“, navodi Vesić.

Dodao je da će trolejbusi biti niskopodni, da će imati rampe za invalide i 78 slobodnih mesta i naveo da će se njihovom kupovinom u neredne četiri godine zameniti svi trolejbusi u Beogradu.

„Od trenutka potpisivanje ugovora rok je 300 dana za isporuku 20 trolejbusa, a svake godine treba da bude isporučeno još 20 trolejbusa“, kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Grad ove godine kupio 100 autobusa na prirodni gas i istakao da će prvih 20 stići u martu, a ostatak do kraja godine.

Prema njegovim rečima, Grad će u narednih pet godina kupovati novih 100 autobusa na prirodni gas i dodao da je trenutno u funkciji 10 elektro-autobusa te da će se oni nabavljati i u narednom periodu.

„Svake godine ćemo kupovati još 10 elektro-autobusa i na taj način širiti eko linije. Tako da ćemo 2030. godine kada budemo završili prve dve linije metroa imati oko 500 autobusa na ulicama koji će biti ili na prirodni gas ili elektro autobusi“, rekao je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.