U trendu

Grad slavi Spasovdan, krenula litija

BEOGRAD – Spasovdanska litija u kojoj učestvuju brojni građani krenula je danas oko 11.30 sati iz Ulice admirala Geprata, ispred Vaznesenjske crkve, u kojoj je prethodno služena liturgija.

U litiji učestvuju ovogodišnji domaćin slave gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, sveštenstvo SPC, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, građani…

Na čelu litije je Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda.
U koloni se mogu videti ikone i druga crkvena obeležja, dok mnogobrojni građani fotografišu i snimaju učesnike litije.

Tokom litije biće čitane tri molitve – prva za zdravlje, druga za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

Litija je krenula iz Ulice admirala Geprata, preko ulica kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde će biti čitana prva molitva.

Kolona će se dalje kretati knez Mihailovom, Pariskom ulicom i ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde se čita druga molitva.

Zatim se kreće kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvaja i kreće ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavlja kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvara krug i čita treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Povodom gradske slave u Starom dvoru će u 17 sati biti održan svečani prijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.