U trendu

Grad stambeno zbrinuo 15 izbegličkih porodica

BEOGRAD – Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas potpisivanju ugovora sa 15 izbegličkih porodica koje su od Grada Beograda dobile sredstva za kupovinu seoskih kuća, kao i dodatna sredstva za kupovinu građevinskog materijala ili kućnih aparata.

Stanisavljević je podsetila da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda, u okviru Regionalnog stambenog programa, a u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i Jedinicom za upravljanje projektima u javnom sektoru, početkom novembra objavio konačnu listu reda prvenstva o rešavanju stambenih potreba kroz kupovinu seoskih kuća i dodelu paketa pomoći.

„Zajedno sa pomenutim institucijama, Grad će zbrinuti i preostalih pet porodica koje su se nalazile „ispod crte” na listi. Grad je za navedenu namenu odobrio sredstva u iznosu od 9.500 evra, u dinarskoj protivvrednosti, po domaćinstvu, kao i 1.500 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za dodatnu pomoć u vidu paketa građevinskog materijala ili kućnih aparata i nameštaja, kako bi se predmetne nekretnine obnovile ili adaptirale za upotrebu“, rekla je Stanisavljević.

Ona je istakla da, uprkos pandemiji, Sekretarijat za socijalnu zaštitu kontinuirano nastoji da pomogne najugroženijim kategorijama stanovništva, pa su se među zbrinutim korisnicima našle i samohrane majke, višečlane porodice, porodice koje su izgubile nekog od svojih članova u prethodnom periodu.

„Sekretarijat je redovno obilazio neformalne kolektivne centre gde borave i izbeglice i interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i pomagao im u ostvarivanju njihovih prava kod centara za socijalni rad i ostalih institucija. U prethodnom periodu podeljeno je više od 200 paketa pomoći sa najneophodnijim namirnicama. U cilju unapređenja položaja i kvaliteta života građana Beograda, Sekretarijat za socijalnu zaštitu će i dalje nastaviti da raspisivanjem javnih poziva ostvaruje intenzivnu saradnju sa civilnim sektorom i ostalim državnim organima u cilju stambenog zbrinjavanja izbeglih porodica i ostalih ugroženih kategorija stanovništva“, dodala je Stanisavljevićeva.

Prema njenim rečima, Sekretarijat je od 2014. do 2019. godine zbrinuo ukupno 227 interno raseljenih porodica i 956 izbegličkih porodica.

„Dodelom paketa građevinskog materijala i otkupom seoskih kuća sa okućnicom još 32 porodice izbeglica i 34 porodice interno raseljenih lica su zbrinute tokom 2020. godine. Sekretarijat za socijalnu zaštitu će nastaviti da raspisivanjem javnih konkursa pruža pomoć i podršku onima kojima je najpotrebnija“, zaključila je Stanisavljević, koja je jednoj od porodica koje su danas potpisale ugovor uručila i prigodne novogodišnje paketiće za najmlađe članove porodice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.