U trendu

Građani besni: Uredno plaćamo za neredovno i loše grejanje

Svedoci smo da nam je ova jesen poklonila više toplog vremena nego što to prilike nalažu. Međutim, iako je grejna sezona počela kasnije, usled ovako tople jeseni, Beogradske elektrane nas greju izuzetno slabo, loše i neredovno.

Koristi se prilika kad god je moguće da se grejanje isključi, uz objašnjenje kako je temperatura vazduha iznad prosečnih vrednosti. Ja bih to razumela da je temperatura visoka tokom celog dana, međutim, te tako „visoke” temperature traju svega nekoliko sati, a grejanje se ne uključuje u večernjim časovima, iako se vrlo uredno isključi čim malo odmakne dan.

Zaista ne razumem one koji toplanama omogućavaju da ovako rade. Moja porodica redovno izmiruje obaveze prema komunalnim preduzećima i državi. Takva je, verujem, većina Beograđana. Grejanje plaćamo cele godine i zaista nije u redu da se u toku grejne sezone ovako ponašaju.

Plaćamo verovatno najvišu cenu grejanja u regionu, a na primeru Hrvatske to se lako može izračunati. Naime, građani Hrvatske plaćaju grejanje u toku sezone, a u ostalom delu godine plaća se samo suma za održavanje sistema. I tamo grejanje počinje kada je zakonom propisano i kada su više temperature ne isključuje se, već se samo smanjuje ukoliko otopli. Mi grejanje plaćamo cele godine, a nemamo ga čak ni onda kada je potrebno.

Na kraju, grejanje u Vojvodini, konkretno u Novom Sadu, počelo je početkom grejne sezone i nije isključivano uopšte, nezavisno od spoljašnje temperature, već je regulisano u skladu sa spoljašnjom temperaturom. Hladnih radijatora u toku dana nije bilo. Da li je Novi Sad u nekoj drugoj državi?

(Jelena Mitrović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)