Gradjani iz protesta nisu prisustvovali javnoj raspravi o ekološkoj štetnosti fabrike guma …

Javna rasprava o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong u Zrenjaninu održana je danas u Novom Sadu, ali bez prisustva javnosti, pošto gradjani iz protesta nisu želeli da udju u salu, jer nije bilo obezbedjeno dovoljno mesta.

U sali je bilo sedmoro ljudi u publici i novinari, dok su gradjani iz protesta ostali ispred zgrade Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Oni su kazali da se za učešće u raspravi prijavilo 70 zainteresovanih gradjana, a da je resorni pokrajinski sekretarijat kao organizator saopštio da u sali, zbog epidemioloških mera, ima 37 slobodnih mesta za sedenje i da će se održati više javnih rasprava.

Programski direktor organizacije RERI Mirko Popović rekao je da zakon jasno kaže da je javna rasprava jedna i da njoj mogu da prisustvuju svi zainteresovani gradjani koji su se prijavili.

„To znači da današnja javna rasprava nije održana u skladu sa zakonom jer služi da zainteresovana javnost čuje šta predvidja studija. Umesto da javne vlasti budu ponosne na zainteresovanost gradjana, oni su osmisli pravnu proceduru da javnost bude isključena“, kazao je Popović.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara zadužen za čistiju proizvodnju i održivi razvoj Nemanja Erceg rekao je da zbog epidemioloških mera sedenje u sali nije dozvoljeno na svim mestima i da je to razlog zašto svi zainteresovani nisu mogli da udju odjednom u salu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.