U trendu

Gradjani na protestu zbog uklanjanja murala u Novom Sadu

Blizu 200 gradjana Novog Sada okupilo se danas kod zgrade na kojoj je pre tri dana prekrečen mural svetski poznatog umetnika Giljerma Albi Remeda (Guillaume Alby Remed), kako bi zatražili odgovore na pitanja ko je za to odgovor.

Gradjani su na društvenim mrežama nekoliko dana negodovali zbog uklanjanja Remedovog murala „Jedina istina“, da bi na poziv Pokreta Podrži RTV i organizacije „New point of Culture“, izašli na ulicu i na zidu ostavili pitanja i poruke nadležnima.

Predstavnik organizacije „New point of culture“ organizacije koja se bavi slikanjem murala Nenad Jelovac je rekao da su za uklanjanje tog umetničkog dela bile potrebne bar tri dozvole Grada Novog Sada.

„Potrebna je dozvola za ulazak mehanizacije, dozvola Zavoda za zaštitu spomenika, takodje i od Urbanizma koji je nadležan. Godine iskustva nam govore da ovo nije moguće uraditi bez učešća grada“, rekao je on.

Kako je objasnio, ta organizacije je pokušala da dodje do odgovora zašto je mural skinut i poslali su dopise gradskoj upravi, ali su za sada nadležni ostali nemi.

Jelovac je dodao da je Srpska pravoslavna crkva već više puta negodovala kada se neki umetnički performansi, pa čak i Zmajeve dečije igre, održavaju u krugu Vladičanskog dvora, koji se nalazi odmah pored izda sa kojeg je skinut mural.

„U saradnji sa gradom, mogli su i oni da organizuju da na ovaj tmurni dan imamo ovaj tmurni zid. Novi Sad treba da postane prestonica kulture, i umesto da pokaže svoju umetnosti i kretivnost, mi dobijemo ovakvo sivilo“, ocenio je on.

Predstavnik Društva arhitekata Slobodan Jović rekao je da bi ovakve protestne skupove Novi Sad mogao imati i na još mnogo mesta u gradu, gde se „prave loše odluke i ruši kulturno i umetničko nasledje“.

„Ovo je jedna od tih loših odluka, a tako se i druga rušenja kriju iza anonimnih činovnika koji sprovode te odluke, koje su rezultat neznanja, korupcije ili drugih stvari“, rekao je Jović.

Prema njegovim rečima, kada na ovakvim protestima širom grada bude mnogo više gradjana, „tek tada se možda nešto promeni“.

Mural je nastao 2009. na inicijativu organizatora Festivala uličnih svirača (FUS) kada je Novi Sad dobio jedan od svojih prvih takvih umetničkih dela.

Remedovi radovi inače krase najveće svetske metropole, pa i Beograd.

Oglasio se i Remed, koji je kazao da mu je žao zbog krečenja, ali i da ga je oduševila reakcija publike, koja pokazuje da im se delo dopadalo.

Pre samog protesta poslao je i video poruku podrške u kojoj je naveo da je „2009.  došao u Srbiju „da bih se izrazio i nacrtao mural“

„Jedna od figura sa njega prikazana je kako seče konce da bi postala slobodna, želim vam da svi budete u mogućnosti da uradite isto to“, poručio je Remed u video objavljenom na društvenim mrežama Pokreta Podrži RTV.

Na zidu gde je mural stajao ostavljene su poruke poput „Kome smeta mural“, „Ko je odgovoran za krečenje Remedovog murala“, „Prestonica kulture ili cenzure“, a okupljeni su dopisivali i svoje protestne izjave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.