U trendu

Građani Niša okupljanjem na centralnom trgu odali počast nastradalima u školi u Beogradu

Više hiljada građana Niša okupilo se večeras na Trgu kralja Milana kako bi odali počast stradalim učenicima i čuvaru osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Građani su u potpunoj tišini, a mnogi i uz suze, palili sveće pored jednog od ulaza u podzemni prolaz i ostavljali cveće i igračke.

Okupljeni su kazali da su i dalje u šoku nakon jučerašnjeg ubistva osmoro učenika i čuvara.

Nišlijka Slađana Popović je kazala da uzroke nasilja u školama, ali i na ulici, sa kojima se, kako je navela, svakodnevno susrećemo, treba tražiti u porodici i kućnom vaspitanju.

„Mislim da mnogo grešimo u tom kućnom vaspitanju, jer je u današnje vreme deci mnogo dozvoljeno. Dopušteno im je apsolutno sve“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, roditelji i porodica su najbitniji za vaspitanje, a onda nastavnici i profesori.

„Mi smo takođe bili deca, ali smo stajali mirno i slušali šta nam kažu učiteljice, nastavnice i profesorke“, rekla je Popović.

Upitan kako stati na put nasilju u školama i sprečiti da se tragedije poput jučerašnje više ne događaju, profesor u penziji Branislav Pecarski je rekao je da se treba vratiti 40 godina unazad.

Prema njegovim rečima, treba probati da se napravi „jedno normalno društvo“.

„Mnogo dugo traje ovo propadanje. Mora da se ozbiljno menja sistem. Da se menja školstvo, ali ozbiljno, da se menja društvo, ali ozbiljno“, kazao je on.

Kazao je i da „za početak mora da se promeni Narodna skupština“ jer, kako je ocenio, kada tu „imate predstavnike naroda kao što su „Staša ili Rističevića“ šta možete da očekujete“.

Prema njegovim rečima, predložene mere države poput smanjenja donje granice za krivičnu odgovornost dece sa 14 na 12 godina, sigurno neće dati rezultat.

Ocenio je i da te mere „služe jedino nekom populizmu“ u ovom trenutku.

Nišlijka Nataša Anđelković smatra da su tragediji na Vračaru najviše „kumovali“ roditelji.

„Mislim da su roditelji najviše zakazali. Suviše malo vremena provode sa decom…Roditelji moraju da znaju šta rade, sa kim provode vreme, šta gledaju na telefonu ili računaru“, naglasila je ona.

Kazala je da sistem moralnih vrednosti u Srbiji mora da se menja iz temelja, te da, kako je ocenila, „kompletno društvo mora da se promeni“.

„Svi snosimo deo krivice zato što nismo sprečili svo ovo nasilje koje nam se dešava…ubistvo u školi na Vračaru je vrhunac, nadam se iskreno da je i kraj tih nemilih dešavanja u školama“, rekla je Anđelković.

Skup u Nišu organizovan je spontano, pozivima koji su deljeni preko društvenih mreža.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.