U trendu

Gradjani samo sa ličnom kartom po nova dokumenta

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Kori Udovički izjavila je danas da će gradjani ubuduće samo s ličnom kartom moći da vade nova dokumenta i da gradske uprave više nemaju prava da od gradjana traže podatke koje već imaju u službenim evidencijama.

Udovički je, nakon razgovora s gradskim rukovodstvom Čačka i načelnicima gradskih uprava, dodala da će sve lokalne samouprave u Srbiji do kraja godine morati da se pridržavaju tih novih pravila.

„Pozivam gradjane da insistiraju kod gradskih uprava da je lična karta dovoljan dokaz, to je javna isprava i nema potrebe da se uz nju još traže i podaci o državljanstvu ili iz matične knjige rodjenih koji su u njoj“, rekla je Udovički.

Ona je dodala da se u ministarstvu već pripremaju inspekcije koje će u narednom periodu proveriti da li se i kako primenjuje Zakon o opštem upravnom postupku.

Komentarišući odluku nove vlasti u Gornjem Milanovcu da smeni načelnicu Gradske uprave Goricu Petrović koju je Ministarstvo ranije proglasilo za najbolju načelnicu, Udovički je rekla da je od lokalne samouprave tražila informacije zašto je do toga došlo.

„Mi nismo imali uvid u sve što je radjeno u upravi Gornjeg Milanovca, ali znamo da je taj grad za ministarstvo bio model prilikom odredjivanja novih odredaba, jer smo na primeru tog grada videli da je moguće da uprave odlično rade bez pomoći Republike“, rekla je Udovički.

Ona nije htela da odgovori koliko je radnika iz državnih službi dobilo otkaz u okviru racionalizacije zaposlenih, ističući da je te podatke iznela na konferenciji za novinare u Beogradu i da „nema novih brojeva“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar