U trendu

Gradjanska inicijativa SDP: Optužbe protiv igumana manastira Dečani nevidjeni pritisak i …

Gradjanska inicijativa SDP osudila je danas kao „nevidjeni pritisak i licemerstvo“ nedavne optužbe prištinskog Saveta za zaštitu ljudskih prava i slobode protiv igumana manastira Visoki Dečani, Save Janjića, zbog navodnih ratnih zločina.

Iz inicijative su upozorili da „dugotrajna serija napada na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji traje i dalje u smislu ataka na crkvene velikodostojnike i srpsku kulturnu i versku baštinu“.

„Albanci tog prostora znaju dobro da se iguman Sava Janjić uvek stavljao u zaštitu kako srpskog tako i albanskog naroda. Zato ovom prilikom oštro osudjujemo tendencioznost pojedinih subjekata i organizacija koje beskrupulozno izvrću činjenice želeći da diskredituju ugled i ulogu postojanja SPC na Kosovu i Metohiji, kao i njihovo sveštenstvo“, stoji u saopštenju.

Prištinska nevladina organizacija ranije je saopštila da Janjića treba istražiti zbog uloge pre i tokom rata na Kosovu i zbog civila „zatočenih“ u manastiru Dečani.

Iz Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda su kritikovali ocene igumana da su Visoki Dečani ugroženi.

„Sada, 21 godinu od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Janjić se sada žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir, a ne sprovodi odluke Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno“, navedeno je u saopštenju te organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.