U trendu

Gradjanska Vojvodina: Ako vlast ne reaguje na prebijanje studenata, nužan gradjanski otpor

Koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina je danas pozvala gradjane da izvrše pritisak na organe vlasti da hitno spreče nasilje i politički motivisane fizičke napade na studente, kojih je bilo sinoć i preksinoć u Novom Sadu.

„Ukoliko nadležni državni organi to ne učine, gradjani nemaju drugog izbora nego da se samoorganizuju u zaštiti od nasilnika koji u ovoj zemlji samouvereno i slobodno haraju po novosadskim ulicama i prebijaju studente samo zato što iznose svoje političke stavove koji nisu po meri vlasti u Srbiji“, navela je Gradjanska Vojvodijan u saopštenju.

Upozorili su policiju i pravosudne organe da „prestanu da štite kriminalce“ i da postupaju isključivo u skladu sa zakonima, „a ne po političkim nalozima“.

„U protivnom, biće najodgovorniji za haos i obračune u koje se društvo uvodi militantnom političkom kampanjom protiv političkih neistomišljenika koju sprovodi aktuelna vlast“, piše u saopštenju.

Sinoć je u Novom Sadu pretučen Dejan Bagarić, student Filozofskog fakulteta, gradjanski aktivista Antifašisitičke koalicije i jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“.

Preksinoć su pretučena dvojica studenata i aktivisti organizacije „Krov nad glavom“, Marko DJelević i Mihajlo Nikolić.

„Apelujemo na gradjane da ne dozvole kriminalcima, čiju god zaštitu oni uživali, da upadaju u univerzitetski kampus i prebijaju studente. Pritisak na državne organe koji bi morali da brinu o bezbednosti gradjana, hapse batinaše i njihove nalogodavce i izvode ih pred lice pravde, mora biti jedinstven“, piše u saopštenju.

Koalicija ukazuje da „zato moramo da se okupimo svi u utorak, 11. juna u 18 sati, u studentskom kampusu i pokažemo da nećemo dozvoliti da tuku naše studente i da društvom zavladaju nasilnici i nacionalističke horde, ali i da nećemo da ćutimo na ćutanje onih koji bi nasilje morali da sprečavaju i sankcionišu“.

Gradjansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Gradjanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar i Centar gradjanskih vrednosti Subotica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.