U trendu

Građanska Vojvodina: Neizreciva tragedija u beogradskoj školi je opomena celom društvu

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas ostavku ministra prosvete zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi.

Ta koalicija je u saopštenju navela da „saučestvuje u boli roditelja nastradale dece u aktu bezumnog nasilja“.

„Ukoliko uopšte ima morala među nosiocima političke moći, koji su ključni protagonisti kreiranja atmosfere nasilja u društvu, najmanje što možemo da zahtevamo je ostavka ministra prosvete zbog neprimerene reakcije na omogućavanje kriminalcima da snimaju spotove u prostoru škole“, navedeno je u saopštenju.

Građanska Vojvodina je takođe pozvala građane da „svako pojedinačno ličnim primerom pruži otpor nasilju“ koje dominira u javnom životu u Srbiji, ocenivši „da je odgovornost na svima nama“.

„Kad biramo medijske rijalitije koji promovišu bestidnost i nasilje, i tabloide koji targetiraju ljude. Kada sledimo političke aktere koji promovišu vulgarnost, bahatost i nipodaštavaju neistomišljenike“, poručuje Građanska Vojvodina.

Ta koalicija navodi da se to odnosi i na to kada se ćuti na veličanje kriminalaca i zločinaca i, kako je navela, kad se dozvoljava da se postrojavaju decu pod neofašističkim obeležjima.

Dodaje da nema nevinih u društvu koje je, kako je ocenila, do te mere satkano od nasilja i koje žmuri na patnje slabijih.

„I nema izgovora. Ovo je možda i poslednja opomena“, zaključuje se u saopštenju.

Građansku Vojvodina čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Osmoro dece i radnik obezbedjenja ubijeni su jutros u oružanom napadu jednog četrnaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj škole „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povredjeni a napadač je uhapšen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar