U trendu

Gradjanska Vojvodina osudila Martinovićev politički progon novinara

Koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina ocenila je danas da je napad šefa poslaničke grupe vladajuće partije u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića na novinare deo kampanje protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Martinović je juče optužio novinare i opoziciju za organizovanje protesta protiv diktature u Srbiji i pokazao fotografije programskog direktora NDNV Dinka Gruhonjića i predsednika NDNV Nedima Sejdinovića, kao i novinarke Antonele Rihe, ali i predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca.

Gradjanska Vojvodina je oštro osudila ovakav vid napada na novinare i ocenila da negativnu kampanju već neko vreme vode „vlast i tabloidi pod njenom kontrolom“, a posebno protiv čelnika NDNV-a Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića.

„Gradjanska Vojvodina iskazuje veliku zabrinutost zbog ozbiljnih pretnji koje su njih dvojica, kao i neki drugi novinari i javne ličnosti dobijali u proteklom periodu i ukoliko se počinioci pod hitno ne otkriju i kazne, smatraćemo da su i te pretnje deo iste kampanje“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, optuživanje novinara za organizaciju protesta ima za cilj da se „prikriju suštinski razlozi tih spontanih masovnih demonstracija u Srbiji i opravdanog gneva gradjana“.

„Gradjani više nisu mogli da ćutke trpe dugogodišnju strahovitu političku i medijsku manipulaciju, koju je karakterisao i progon političkih neistomišljenika, a koja je dosegla kulminaciju tokom ovogodišnjeg potpuno neregularnog izbornog procesa“, dodaje se u saopštenju.

Gradjanska Vojvodina je izrazila i zabrinutost da bi pritisak na one koji se kritički odnose prema vlasti u Srbiji, u narednom periodu mogao i da se pojača.

„Zabrinuti smo da ova vlast, kojoj je koncept političkog i medijskog pluralizma potpuno nejasan i neprihvatljiv, može u narednom periodu da značajno poveća pritisak na one koji su prema njoj kritički orijentisani, pa čak i da organizuje svojevrsnu odmazdu protiv njih“, kaže se u saopštenju.

Gradjansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Gradjanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar, Centar gradjanskih vrednosti, Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.