U trendu

Građanska Vojvodina: Zaustaviti progon direktorke OŠ u Sečnju i ukinuti veronauku u školama

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina podržala je danas direktorku Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Sečnju Oliveru Marjanović koja nije dozvolila prisustvo sveštenika na proslavi školske slave, i zatražila od institucija da primene zakone i da zaustave linč kojem je ona izložena.

Građanska Vojvodina zatražila je u saopštenju da „organizatori progona“ budu procesuirani, navodeći da se direktorka OŠ u Sečnju našla na njihovoj „meti“ zbog odluke da sveštenici ne budu deo programa povodom Dana Svetog Save, koju je donela zato što „poštuje ustavne odredbe i ne dozvoljava narušavanje principa sekulrane države“.

„Pozivamo građane Vojvodine i cele Srbije da dignu glas protiv ‘lova na veštice’ i stanu u zaštitu Olivere Marjanović, jer borba za pravnu državu, protiv totalitarizma i srednjovekovnog poimanja sveta jeste borba za svakog pojedinca i očuvanje osnovnih ljudskih prava“, dodaje se u saopštenju.

Građanska Vojvodina ocenila je da je očuvanje obrazovnog sistema jedini put za opstanak društva „koje je ogrezlo u kleronacionalističkim matricama“ i u kojem se svakodnevno urušavaju bazične etičke vrednosti.

„Zato pozivamo sve nevladine organizacije i pojedince koji se bore za ljudska prava i slobodno društvo da pokrenemo zajedničku inicijativu za ukidanje veronauke iz obrazovnog sistema, jer je to obaveza svih nas prema budućim generacijama kojima se nameće klerikalni i mitomanski svetonazor“, navode iz Građanske Vojvodine.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar