U trendu

Gradjanski i aktivisti opozicije protestovali ispred fabrike Linglong u Zrenjaninu

Nekoliko stotina aktivista gradjanskih pokreta i inicijativa, kao i pojedinih opozicionih političkih partija protestovalo je danas ispred gradilišta kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu zbog kako su naveli, potencijalnog zagadjenja životne sredine i nedostatka odgovarajućih dozvola za izradnju te fabrike.

Vidljivo je bilo da su gradjanski aktivisti stajali odvojeno od političara i aktivista političkih partija.

Nosili su transparente „Nećete nas ućutkati kao Šindjang, napolje iz našeg grada“, a stranački aktivisti su nosili zastave Srbije i transparente „Ovo je naša zemlja, Srbija nije kolonija“.

Učesnici protesta su burno negodovali i zviždali na svako pominjanje vladajuće Srpske napredne stranke.

Oni su postavili pitanje zašto je 100 hektara plodne ravnice „poklonjeno kineskim investitorima za izgradnju prljave fabrike guma“.

Zatražili su i odgovore na pitanja o visini i transparentnosti dodeljenih subvencija.

Izrazili su protest zbog toga što je obezbedjenje fabrike u nekoliko navrata „maltretiralo“ lokalne gradjanske aktiviste, kao i novinare.

Saša Vojnović iz Zrenjanina rekao je na skupu da je taj grad „propao“ i podsetio da Zrenjaninci već 17 godina nemaju pijaću vodu.

Dodao je da je u gradu registrovan porast duševnih obolenja i upozorio da je moguć i porast kancerogenih obolenja, zbog nedostatka zdrave pijaće vode i zagadjenja vazduha.

Nastavnik iz Kovačice Goran Hersling, koji je pretučen pre pet godina zbog svoga aktivizma, rekao je da će izgradnja fabrika poput Linglonga „dodatno ubrzati odlazak mladih iz Zrenjanina i iz Srbije“.

Ocenio je da je podela na političkoj sceni Srbije na levicu i na desnicu „veštačka“ i pozvao na jedinstvo, jer kako je rekao, „u suprotnom ćemo propasti“.

Dejan Jovanović iz organizacije Bitka za Košutnjak ocenio je da gradjanski aktivizam može da promeni stvari na bolje.

On je pozvao Beogradjane da budu solidarni sa Zrenjanincima.

„U celoj Srbiji na delu je hajdučija. Srbija traži vazduh, vodu i slobodu“, rekao je Jovanović.

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević ocenio je da će Zrenjaninci „izgubiti vazduh“ ako fabrika Linglong proradi. 

„Vučić nudi jeftina radna mesta u zamenu za vaš vazduh, vašu vodu i vaše plodne njive. Ne znam kako će se bez toga nastaviti život u ovom lepom gradu“, kazao je Djordjević i upozorio da „slični problemi“ postoje i u Loznici, Majdanpeku, Boru i Smederevu. 

Duško Kuzović iz pokreta Oslobodjenje najavio je da će 12 organizacija uputiti otvoreno pismo nadležnim državnim organima i ambasadi Kine zbog kako je rečeno, teške ekološke situacije u Zrenjaninu.

Potpisnici su u pismu iskazali zabrinutost zbog „kršenja zakona Srbije i netransparentnosti celog projekta“ i ukazali da bi fabrika u Zrenjaninu morala da posluje unutar zakonskih procedura, kako bi se odnosi dva naroda i dve zemlje razvijali „u prijateljskom duhu u budućnosti“.

Nataša Velemir iz Narodne stranke iz Zrenjanina kazala je da nema ništa protiv Kineza, ali je ocenila da kineska fabrika ima bolje uslove za život i rad nego Zrenjaninci dok je Igor Radošević iz Stranke slobode i pravde upitao je da li za Linglong važe drugačija pravila nego za gradjane.

Organizacije Gradjanski preokret, ZRAK – Zrenjaninska akcija i STOP kafileriji nisu učestvovale na današnjem protestu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.